Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

tirsdag 22. september 2015

Moskus

Moskus

Moskus er en type geit. Den er en drøvtygger som vil si at den fordøyer maten sin flere ganger.
Moskusen er en planteeter som da vil si at den kun spiser grønt, ikke kjøtt.
Den er egentlig ganske fredelig men kan bli irrirert hvis du trår innenfor intimsonen dems som ligger på ca. 50 meters avstand, mens sikkerhetsavstanden ligger på 200m. Dette er pga. moskusen kommer opp i en utrolig høy fart på veldig kort tid. Den kan løpe i hele 60 km/t på bare 2 sekunder. Men det er ikke den eneste grunnen til at denne sikkerhetsavstanden er på 200m. Hvis du kommer for nærme moskusen, blir den forstyrret fra beitet sitt. Skjer dette for mye, får den ikke spist nok så den får spart opp fettlaget sitt. Dette betyr at når vinteren kommer vil den dø.

Per i dag er det rundt 300 moskus i Norge.
Moskus er egentlig en svartelistet art. Men de får bli i Norge så lenge de holder seg innenfor området de har fått.

Til venstre på bildet over ser du en moskusskalle. Hvis du ser på hornene ser du hvor sterke disse dyrene er i toppen av skallen. Da moskusen angriper, er disse hornene det som utgjør størst skadetrussel.
Hvis du ser i neseborene ser du en slags virvel. Dette er noe som er ganske spennende med moskusen. Det den gjør er at når den puster inn kald luft, filtreres det gjennom nesen og gjøres om til varm luft.
Da vi var på tur i Dovrefjell erfarte vi at moskusen er i bunn og grunn ganske fredelige dyr. Vi så rundt 30-40 moskusfyr, og bare vi holdt oss innenfor sikkerhetsavstanden brydde de seg fint lite om at vi var der.
Men en gang kom jeg og en annen klassekamerat på ca. 20 meters hold, da moskusen stod rundt hjørnet på en liten kul vi gikk forbi. Vi så ikke den før den stod rett ved oss. Vi holdt oss rolig og tok noen bilder, men gikk rolig unna før den rakk i bli irritert. Hadde vi stått der lenger hadde den mest sannsynelig sagt ifra til oss at vi stod for nærme. Dette var veldig spennende.

Her ser du en gruppe med moskus vi så på vei til den siste leirplassen vår på turen.
Det var en veldig spennende tur hvor vi så mye moskus og lærte mye nyttig fakta om den.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar