Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

torsdag 17. september 2015

Fjellklima og fjellets planter


Fjellklima kjennetegnes ved at temperaturen er mye lavere og luften mye renere.
De abiotiske faktorene, altså været, er mye mer ekstremt på fjellet som gjør at dyr og planter er nødt til å tilpasse seg dette.
Fjellet er en sone over den klimatiske skoggrensa. Det er delt inn i 3 soner; Lavalpin-, mellomalpin- og høyalpin sone.

Lavalpin sone: Er en sone ovenfor skoggrensa. Her er plantelivet variert og det vokser både vier, dvergbjørk, einer og lyng der.
Mellomalpin sone: Det er fortsatt en sammenhengende vegetasjon, men uten trær busker og blåbærlyng. Det vokser stort sett bare gress og rabbesiv.
Høyalpin sone: Her er det lite sammenheng i vegetasjonen. Det er stort sett bare stein, lav og moser. Det er snø og is her omtrentlig året rundt.

En lavalpin sone vi var på i fjellet. Det ser vi fordi at plantelivet er veldig variert og at det vokser vier der.

Vi besøkte Norges høyest beliggende furuskog på Hjerkinn. Denne skogen ligger 968 meter over havet og heter Hjerkinnsholen naturreservat. Grunnen til at denne skogen klarer seg så  høyt opp i fjellet er fordi den ligger godt i ly og på solsiden som gjør at de abiotiske faktorene ikke blir så ekstreme.

Kjetil, Magnus og Krister i ei furu på naturreservatet.

PLANTER:
Mogop: Er en hårete plante på 10-20 cm høyde. Mogopen vokser på tørre steder i Norge og er mest vanlig i Jotunheimen og Dovrefjell. Den er en legeurt som blir brukt mot blant annet: vorter, migrene, brekkmiddel og mage- og tarmproblemer.

Sånn ser mogopen ut. (Bilde: http://ndla.no/nb/node/114759)

Rosenrot (Rhodiola rosea): Rosenrot er en flerårig urt som blir 10-25 cm høy og som vokser i tette tuer. Den blomstrer i juni-august og er vanlig på fjellene i Norge, Sverige og Finland. Den er funnet 2280 m over havet. Rosenroten fungerer som potens middel og som en medisinsk urte som er bra mot stress og som skal styrke kroppen.


Her er et bilde av hvordan en rosenrot ser ut.

Harerug: Harerug er en 5-30 cm høy, flerårig urt med en kort og grov jordstengel. Harerug blomstrer med hvite eller rosa blomster som sitter samlet i en smal og tett aks. Den kan brukes som en næringsrik føde i nødssituasjoner. Medisinsk kan harerug anvendes mot byller, verkesår og forkjølelse. Haren er også veldig glad i denne planten.


-Amalie og Mattis

1 kommentar:

 1. potet...
  gulerot...
  agurk...
  selerirot...
  brokkoli...
  NORSKE GRØNNSAKER...

  SvarSlett