Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 23. mars 2011

Hva er nå dette?

Er det svartspetten som har vært her? Skolens lærde "ornitologer" strides om dette...Svartspetten er den største av Europas spetter og eneste arten av gruppa svartspett i Norge og Europa. Den finnes også i større deler av Asia. I Norge kalles den gjerne for gjertrudsfugl. Svartspetten kan lett kjennes igjen med sin røde isse og ellers svart fjærdrakt. Svartspetten er ca 50cm lang og har et vingespenn på ca 66cm. Svartspetten veier 300-350 gram. Arten er i hovedsak standfugl.
Svartspetten lever i gammel skog. Spesielt foretrukket er furu og osp. Den hakker seg ut reirhullet om våren. Dette hullet er 5-10 meter over bakken. Reirkammeret blir ofte en halv meter dypt. Eggleggingen skjer i overgangen april-mai. Den legger 4-5 hvite egg. Det er ikke uvanlig at svartspettungene hopper ut av reirkammeret før de er flyvedyktige, noe rev og katter setter pris på!
Svartspettens føde er hovedsaklig store insekter, maur og biller den får tak ved å hakke i døde eller døende trær.
Flukten til svartspetten er lik kråka med ikke så utpregete buer som de andre spettene. Under flukt kan man høre en sterk "kly-kly-kly". Når den har slått seg ned i et tre høres det et vidtlydene "kieeee".
Svartspetten trives gjerne på samme plassen og kan bo der i flere år.


5 kommentarer:

  1. egentlig litt facinerende fugler, men kan være VELDIG plagsomme!

    SvarSlett
  2. plagsomme fugler med de er litt kule også da :P

    SvarSlett
  3. Med tanke på at det ligger konglerester rundt stubben, så er det no kmest sannsynlig flaggspetten som har vært på ferde, da jeg tror det er den eneste hakkespetten som spiser konglefrø ;)

    SvarSlett