Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 3. oktober 2016

Mat på tur

Mat på tur er viktig for å holde moralen og energien oppe. Energirik mat med mye kalorier er viktig. Vi trenger mye karbohydrater for å få energi til cellene i kroppen. Da man er på fjellet og er i aktivitet bruker man pluss minus 3000-4000 kalorier om dagen. Det tilsvarer mellom 7-9 real turmat. Det vil si at det er vanskelig å få i seg energibehovet man må ha. Et menneske skal ha ca 50% karbohydrater, 25% fett og 15% proteiner.

Karbohydrater som i all hovedsak er sukker bidrar til at cellene i kroppen fungerer og virker som energi til cellene. Fett er det som inneholder mest energi. 1 gram fett tilsvarer 9 kalorier. Det betyr at det er et langsomt karbohydrat som holder lenge. Det er også nødvendig med fett rundt organene for å ta i mot støt. Det er også et fettlag i huden som faktisk er varmeisolerende. Proteiner er med på å bygge opp og vedlikeholde cellene i kroppen og spiller en sentral rolle når du er i aktivitet.

God mat er også viktig. Ofte er det maten som er høydepunktet på dagen og det sosiale samlingspunkt. Man kan lage god mat på bål og stormkjøkken. Eksempler på dette er wok, lapskaus, pølser, indrefilet, koteletter osv. Alt du kan lage hjemme kan du lage på bål og bedre blir det også.

Drikke er kanskje det mest viktige på turer. 2-2,5 liter per dag er det som er anbefalt og ved høy aktivitet må man ha mer. Kroppen din, organene og blodet er helt avhengig av væske. 95% av kroppen består av vann. Det å drikke nok er kanskje noe som er vanskelig når man er på tur både sommer men også vinter. Når du kjenner at du er tørst er du allerede dehydrert.


Uten mat og drikke duger helten ikke!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar