Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

torsdag 15. januar 2015

Digitale Hjelpemidler

På Mandag 12.01.2015 begynte vi å ta i bruk speilrefleks kamera til digitale hjelpemidler. Her skal vi lære litt forskjellig fra lukkertid, og vi lærer litt om blender, som bestemmer om vi skal ha stor eller liten dybdeskarphet. Vi tok flere bilder av samme gjenstand denne dagen, for så å kunne se forskjellen på bildene når vi brukte forskjellige innstillinger på kameraet. 
Det ble tatt veldig mange bilder denne dagen, å vi skal se på noen eksempler lenge ned på siden.

Lukkertiden bestemmer hvor lang tid bildebrikken skal eksponeres for lys. 
For eksempel lang lukkertid: 1/60s. 
Dette kan brukes for å slippe inn mer lys om man ønsker det. 
Man kan ofte få uskarpe bilder om man ikke holder kameraet rolig, og hvis man ikke bruker autofokus. 

Et eksempel på kort lukkertid kan være 1/400s.
Det er det ofte mange som bruker i normalt dagslys, og det er nok dette som er mest normalt, avhengig av hvilke bilder du skal ta, hvor man skal ta bilder og når på dagen det eventuelt blir tatt. 
For når det kan være lite lys, så kan man alltid øke lukkertiden. 

Når det gjelder blender på kameraet, så reguleres åpningen som slipper inn lyset, så da vil lyset og dybdeskarpheten reguleres. 
Når blender åpningen er liten, så vil det være stor dybdeskarphet. Det slipper inn mye mer lys, er fin å bruke når man skal ta portrett bilder. 

Og når det gjelder liten blender åpning, så vil det ha en høy verdi, og da blir dybdeskarpheten stor. Dette slipper inn mye mindre lys enn det stor blender åpning gjør, og denne er fint å bruke når man skal ta bilder av et landskap, for bakgrunnen vil bli mer skarp. 

Her skal vi få se to helt like bilder, bare at det er forskjellig blender åpning på bildene, dette vil du se på bildet: 
På dette bildet vi ser av en vannskorpion, så er insektet hovedpunktet, og vi ser bagrunnen er helt klar, fin og skarp. Og her er det blitt brukt f 35. Og kameraet vi har brukt på dette bildet er Canon EOS 550D.
Her er et bilde til av vannskorpionen, og her er fokuset fortsatt på insektet, men det har blitt en mer uskarp bagrunn, dette på grunn av blender åpningen vi har brukt. Her ble det brukt f 5.6. Og dette ble også tatt med Canon EOS 550D.


Og nå har vi kommet til noe som heter ISO-verdi. Detter er altså hvor følsomt bildebrikken er for lyset. 
Man stiller det for eksempel inn på 100 eller 200 hvis det er dagslys ute, men når det er kvelden kan man skru på 800. Dette vil heller ikke gjøre noe med bildet, det vil ikke bli så veldig uskarpt. Men når man skrur opp på 1600 eller 3000, så kan bildene ofte bli uskarpe og kanskje litt grovkornet, så det blir ikke så veldig bra bildekvalitet. 

Lav ISO-verdi er det som gir best bildekvalitet, den fanger også mindre lys. Og verdien her var altså på 100-200. 
Høy ISO-verdi gjør bildebrikken mye mer følsom for lys, men man fanger mye mer lys på denne verdien. Dette verdien kan lage uskarpe bilder, og bør helst unngås om det er mulighet for det. 
Hvis man skal bruke det ute når det er mørkt, så bør det helst brukes stativ til dette. 

Her har det blitt brukt en ISO-verdi på 3200. Så her har vi et esempel på at det er i mørket vi bruket høy ISO, og helst med stativ selvfølgelig. Dette bildet ble tatt i sammenheng med friluftlivets år på Blåenga, dette ble tatt på Tirsdag 13.01.2015, ble tatt med Canon EOS 550D.
Fotografer: Ragnhild/Christoffer
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar