Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 15. oktober 2014

Prøvefiske!

Det vi gjorde den første dagen(01.09.2014)da vi dro til Gransjøen på Kynna var å lete etter småkryp og insekter, for så å finne ut de forskjellige navnene, og det gjorde vi med å lete etter insektene i en bok eller på et oppslagsverk. 
Når vi skulle fange insektene, så brukte vi to forskjellige håver, en myk og en som er litt stivere for å komme lenger ned i gjørma. 
Når vi først hadde fått fanget noen småkryp, så tømte vi begge håvene i en plastbalje med litt vann i, sånn at vi fikk se hvilke insekter vi hadde fått med oss. 
De insektene vi syntes å mest interessante la vi på slike små prøveglass for så å ta de med på skolen å se nærmere på de. 
Etter vi var ferdig med å se på de i klasserommet, så tømte vi rødsprit å de prøveglassene med insektene i. 
Når vi gjorde dette, så lærte vi litt om hvordan vi kan bruke oppslagsverket for å finne ut navnet til de forskjellige insektene. 

Den andre dagen vi var på Gransjøen(04.09.2014), så skulle vi ta forskjellige prøver av vannet siden vi skulle sette ut garn senere på dagen. Når vi skulle måle pH verdien i vannet, så brukte vi pH papir som vi holdt i ytterkanten for så å dyppe det i vannet. Når vi satt i båten å tok pH prøver, så hadde vi med oss en GPS der vi markerte de 3 stedene vi hadde tatt prøver, de satte vi også navn på å kalte de for "plass1", "plass2" og "plass3". 
Vi skulle også ta noen vannprøver av vannet for å måle temperaturen, og til å gjøre det så brukte vi noe som heter vannhenter som hadde temperatur måler på innsiden. Etter at vi hadde tatt vannprøve av det første stedet, og skulle ta prøve nr 2, så møtte vi på et problem. Vi nappet litt for hardt i snora, sånn at tappekranen falt av, og det gjorde at vi ikke fikk tatt noen flere prøver med å måle temperatur. 
Vi skulle også måle siktedybden i vannet, og til det brukte vi noe som heter sikteskive. Når vi brukte den, så la vi sikteskiven i vannet, og lot den synke helt til vi ikke kunne se den noe mer, men her også fikk vi noen småproblemer. For der vi begynte å måle viste det seg at det var litt for grunt i vannet. 
Det nærmet seg slutten av dagen, så hadde vi 5 fiskegarn med forskjellige maskevidder som vi skulle sett opp. Vi startet med å sette ut det garnet med størst maskevidder først, så vi vi nedover i størrelser til vi satte ut det med minst masker til slutt. Vi festet garnene på land i noen kvister, og når vi hadde festet dem, så rodde vi ut igjen med båten, mens den som satt foran holdt i garnet sånn at det ble liggende helt rett i vannet. 

Dag 3(05.09.2014), dagen startet med at vi dro rett til Gransjøen for å få å de garnene vi hadde satt ut fra dagen føre. Vi startet med å dra opp garnene i samme rekkefølge som vi satte det ut, det med størst masker, helt til det med minst masker i seg. Og for hvert garn vi dro opp, så la vi hvert garn hver for seg i en plastbalje. 
Når vi hadde fått opp garnene og rodde inn til land igjen, så pakket vi sammen utstyret vårt og dro deretter til Rogsjøen for å henge opp garnene. Når vi hang opp garnene, så renset vi de for gress, kvister og fisk. Når vi hadde renset alle garnene, så tok vi å målte fiskene for lengde å vekt, for å finne ut om bestanden i Gransjøen var bra.
Og noen av fiskene valgte vi å skjære opp for å se hvilken farge dem hadde på kjøttet, for å finne ut hva fisken hadde spist. 

Her målte vi vekt å lenge på alle fiske som vi fikk denne dagen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar