Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 20. oktober 2014

Gytebekk i Risbekken

Den 25. September reiste vg2 naturviter fra Sønsterud til Risbekken for å se hvordan man kan ordne på gytebekker for ørreten. Vg2 kom først og vi fikk på oss vadere og gikk ut i bekken for å se hvordan det var der, etter en lang gange satte vi oss på noen benker og ladge bål så vi kunne steke noen vaffler. Etter vi hadde spist kom vg1 på besøk for å oppleve samme erfaring som vi ifra vg2 skulle få.

Vi hadde også med oss en som het Rune som hadde sertifikat til å bruke strøm for å bedøve fisk i nærheten (el fiske apparat), Han gikk rundt med dette apparatet for å se om det var noen fisker som fløt mot overfoverflaten,  men var nukk for kaldt da ingen reagerte på strømmen og vår første oppgave var å bære med oss bøtter med stor grus/små stein (ikke små grus fordi det ble skylt bort i bekken av strømmen) som skulle legges i bekken. En jobb som fort ble litt tung etter å ha gått flere turer 80 meter fram og tilbake.Her ser du Rune med el fiske apparatet.


 Her forklarer Rune litt om det å lage gyteplass for ørreten med denne type stein.

Andre dagen den 17. oktober reiste vi dit igjen med vg1 naturviter og nå skulle vi lære hvordan man kalker en bekk. Da vi først kom dit begynte vi og fyre i Risbekk Koia. Vi begynte så å legge opp i kalkstein i en henger vi hadde med oss, vi fylte den litt over halvfull, det var også igjen stein fra sist vi var der så vi tok en bøtte med stein og helte litt i bekken der vi hadde i stein sist gang.
Når det var gjort reiste vi innover i skogen mot Risbekken for å helle i kalken, det ble noen bomturer, men vi fant fram til slutt og begynte å kaste kalken av hengeren og ut i overkanten av bekken og vi fikk se hvordan kalken bruste i det vi kastet den uti. da alt var helt ut så reiste vi tilbake og inn i koia for å varme oss og spise en god lunsj med svele, kaffe og brødskiver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar