Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 17. april 2013

Snøskred

VG2 naturviter var i Rondane på vinterfjell tur. På denne turen lærte vi om blant annet snøskred. I denne bakken var det over 30 grader helling øverst i bakken. Hvis bakken er over 30 grader er det i teorien fare for skred. Når vi var her var det ikke fare, fordi snøen var så hardpakket og det var ikke meldt snøskred fare i området.  

Her bruker vi kart og en hellingvinkelmåler, et kort som måler gradene i forhold til høydekurvene på kartet. Toppen som mange skulle på var det 30-35 grader på det bratteste. Det var heller ingen fare for snøskred her. Fordi det var hardpakket og det var riktige forhold i været. 


Vi lærte at det var fare ved snøskred når det er en skavl over 5 meter. Det er også hvis det er helling over 30 grader. Før man skal på tur i fjellet bør man sjekke faren for snøskred. Det er fra 1 til 5, hvor 5 er størst fare. 


Hvis man er usikker på om man er trygg hvis man er ved foten av et fjell, så kan du finne ut hvor høyt fjellet er. Er fjellet 200m høyt, så er man trygg hvis du står 600m unna, altså 3 ganger høyden. Du kan også bruke utstyr til å sjekke vinkelen fra deg og til toppen av fjellet. Er det over 20 grader er man i faresonen. Man bør også unngå å stå i daler hvor det kan forekomme ras på begge sider. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar