Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 10. april 2013

Snøhule graving

  I full gang med snøhulegraving

Vi i naturviterklassa på Vg2 på Sønsterud har vært i Rondane, noen kilometer fra Mysusæter, og sovet ute i snøhule. Denne startet vi å grave på ettermiddagen da vi kom, og ble ferdige langt etter mørket hadde lagt seg over fjellheimen. Og det var jammen godt å finne fram sove("pøssan")posen og tørre klær på kvelden da man skulle legge seg!


Her er Ronny i full gang med snømåking! Snøen hvor vi gravde var veldig hard, så det var både slitsomt og tidkrevende å grave hula. Da er det jo bra med en indianer til hjelp! 

Her har du snøhule nr.1 med 3 boende. Her ble det brukt presenning som ekstra liggeunderlag, noe som isolerer kulda fra snøen. En smart løsning hvis man eventuelt har litt dårlige liggeunderlag, eller rett og slett bare vil ha litt ekstra isolasjon fra snøen. Vi hadde også med oss liggeunderlag, og de fleste tok med seg et reinsdyrskinn også.

Snøhule nr.2 med 2 beboere. Toppen av inngangen til hulen skulle være lavere enn sengekanten inne i hula. Det gjorde at det ble lunt og varmt inne i hula. Gangen innover i hula helte litt nedover slik at kulda forsvant ut av hula. Det fungerer på samme måte som en kuldegrop.

Snøhule nr.3 med 3 boende. Da man graver snøhule må man passe på at man lager taket i hula buet. Dette fordi at takene skal tåle mer vekt. Blir takene laget rette, og det blir mye vekt på taket, kan det gi etter og rase. 


Som sagt var snøen veldig hard, så det var bruk for å sage ut blokker med snøsag innimellom for å få ting til å gå framover. Inngangen ble gravd høy i starten, for at det skulle bli lettere å stå og grave hula. Blokkene som ble saget og gravd ut brukte vi til å tette åpningen delvis inn til hula etter vi var ferdige.

Desto lenger inn i hula vi kommer, desto verre blir det å frakte snøen ut fra hulene. Derfor brukte vi presenning som ble lagt på gulvet i hula. Den kastet vi snøen på, og dro hele lasset med snø ut av hula og tømte den.

Denne turen var kjempefin med utrolig fint vær! Anbefales å prøve å sove i snøhule! 

Skrevet av Lars og Stian S


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar