Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

torsdag 21. oktober 2010

Teoridager uke 42




Mandag, onsdag og torsdag fikk vi en fordypning i karbonkretsløpet og nitrogenkretsløpet. Mandag var det fokus på karbonkretsløpet. Trær lagrer karbon som tar opp fra CO2 i fotosyntesen og gjør det om til stivelse. Dette blir sluppet av som avfallstoffer. Celleånding hos dyr er motsatt av trærnes. Vi puster inn oksygen(O2) og puster ut karbondioksid (CO2). Olje er blant annet større mengder karbon lagret over flere millioner år.

På onsdag var det ut i skogen for å se etter såkalte nitrogenfiskere
nde knoller som lever i symbiose med gråor. Symbiose er når to levende organismer lever av hverandreGråor er et pionertre som vokser ved bekker det jorda er våt. Vi fant noen røtter med knoller. vi så også på diverse planteliv og hvordan de er tilpasset miljøet sitt. Furu er et tre som vokser på mer eller mindre tørre områder. Røttene på furua er dype. "Omtrent som en gulrot" sa Ragnhild. Dette gjør at furua får den næringen den trenger. Furua er også godt utstyrt mot skogbrann. Nederst på barken er den tykk og isolerende. Dette gjør treet ikke tar så lett fyr. Så gikk vi inn i granskogen for å se på hvordan planter er tilpasset livet i granskogen. Gauke, eller syreblad er en liten plante som ikke trenger lys for fotosyntesen. Derfor klarer den seg bra i de lysfattige omgivelsene i granskogen. Grantreet er klarer seg veldig godt uten sollys.

Torsdag startet vi med tung, "gresk" innføring i nitrogenkretsløpet. Vi lærte mer om de nitrogenfikserende knollene på røttene til ora. vi så også på disse knollene i stereoskopet for å lage en rapport om symbiose med nitrogenfikserende bakterier.




Av Helge og Nils

9 kommentarer: