Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

tirsdag 7. september 2010

Brekurs Tirsdag 24/8-10

Av Ida og Trond Erik

Denne dagen skulle vi lære forskjellige stopp teknikker på snø, også skulle vi lære hvordan vi skulle sette snøanker og snøbolt.
Etter det var planen at vi skulle gå til breen og lære og gå på stegjern.

Vi gikk ifra leirplassen klokken 09.00 og bort til en snøfond like ved leirplassen vi hadde. Da vi kom bort til snøfonden snakka guidene litt generelt om snøbolt, snøanker og isøks.
Etter det skulle vi lære og gå opp bratte bakker ved hjelp av og gå sikksakk opp bakken, da skal isøksa alltid være på oversiden. Da man skal ned bakken skal man gå sikksakk, men man må ha en bøy i knærne så man får lavt tyngdepunkt så man ikke dette fremover.


Da vi var ferdig med det skulle vi hive oss ned bakken og lære stopp teknikker ved hjelp av og bruke isøksa, da må man på en måte legge seg på øksa med den spisse siden ned i isen mens man bruker tyngden for og få øksa lenger ned i snøen.
Man kan også bruke albuer og knær for og stoppe hvis man ikke har isøksa lettvint til.

Da var det neste på planen og sette snøanker og snøbolter.
Først fikk vi en innvisning i og sette det. En viktig ting da man skal sette snøanker er at den skal sette i 45% vinkel, bakover slik at ankeret fortsetter ned i snøen og ikke graver seg opp igjen.
Men da vi skal sette snøbolt må vi sette den i 90% og bøye den litt bakover.
En ting er viktig er at man graver en linje i snøen til wiren, hvis man ikke gjør det kan det grave seg opp igjen.

Da vi hadde gjort det gikk vi til leiren og tok oss en god lunsj.
Etter det bar turen opp til breen og satt på oss stegjern og gikk opp på selve breen og øvde på det. En viktig ting man må huske på er og stole på stegjerna, og ha riktig tyngdepunkt.
En annen viktig ting er og ha beina langt nok ifra hverandre så du ikke hekter beina sammen i stegjerna. Etter det gikk vi tilbake til leiren

Det har vært en utrolig lærerik dag, lært utrolig mye nytt på en dag.

Hver dag hadde guidene noen dem kalte "dagens" plante, denne dagen var det Torvmose som var dagens plante, så her kommer det litt fakta og Torvmose: Torvmose er en plante som ikke har røtter, og den lever i veldig fuktige områder og den tar opp all sin næring via vann. 90% prosent av plantens vekt er bare vann, fargen på den kan variere mellom grønn, gul og rød.

8 kommentarer:

 1. lærte stoppe teknikker i snø ..

  SvarSlett
 2. En del som fikk erfart at det er viktig å holde avstand mellom beina når man går med stegjern, fillete bukser er ikke moro :)

  SvarSlett
 3. lærte det å stoppe i snø:) lære rikt og artig:)

  SvarSlett
 4. Artig å bevege seg på en annen måte enn det vi vanligvis gjør:)

  SvarSlett
 5. nye bukser ble til fillete lendekleeder, lemmenjakt med håv(Y) og stoppetekknikker i fall;)

  SvarSlett