Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 25. september 2017

Moskus livet på Dovre

Når vi var på Dovre fra den 19.09.17 til 21.09.17 så fikk vi øye på moskus. Moskusen er et pattedyr og har en levetid på 12-20 år, Moskusen kommer opprinnelig fra Alaska, arktisk Canada og Grønland. Det finnes omkring 35 000 moskus i verden, rundt 150 av dem er her i Norge. Moskusen her i landet døde ut for over 100 000 år siden, men arten ble gjeninnført for cirka 50 år siden.  



I Norge finnes det omkring 130 moskus på Dovre og færre enn ti i grensetraktene mellom Funäsdalen i Sverige og Nord i Femundsmarka i Norge. Moskusen er i utgangspunktet fredelig, og i et barskt klima er det viktig å spare på energien. Moskusen er lett å komme innpå, fordi den ikke trekker seg unna, men hvis den føler seg truet, kan den være lynrask og livsfarlig, derfor er det en avstands grense som sier at man ikke burde gå nærmere moskusen enn 200 meter, for både vår egen og dyrets sikkerhet.



Moskusen er tilpasset et kaldt klima ved at pelsen er lang og den er mørkebrun av farge, meget tett og består av lange krusete dekkhår og fine ullhår. Den har også virvler i nesa, som gjør at den kan trekke inn veldig kald luft, samtidig som luften blir varmere når den blir trukket inn på grunn av at lufta følger virvlene. Blodårene til moskusen ligger også på en spesiell måte som heter motstrøms prinsippet, det vil si at blodårene ligger ved siden av hverandre og det varme blodet som går ned varmer opp det kalde blodet som går opp til hjertet igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar