Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

torsdag 18. oktober 2012

Prøvefiske på Gransjøen


Vi i naturviterklassa på Sønsterud skulle ha et prøvefiske på Gransjøen. Vi skulle ta vannprøver av vannet, finne siktdybden i vannet, måle temperaturen i vannet osv. Vi skulle også sette ut garn og få en liten oversikt over gjennomsnittsstørrelsen, alderen og kjønnet på fisken. En annen ting som skulle gjøres var å finne ut litt om innsektslivet i vannet og på bånn. Dette kan dere lese om lenger ned i dette innlegget. 

Her testes siktdybden. Da bruker man en hvit plate som det er festet en tråd på. Denne tråden går opp til en liten bit med tre som hyssingen er snurret opp på. Siktdybden sier også noe om hvor langt sollyset og fotosyntesen rekker ned i vannet. Siktdybden på Gransjøen målte vi til ca 2 - 2 1/2 meter.  
Vi målte også pH'en i vannet, men den digitale pH-måleren var ikke kalibrert, så resultatet vi fikk stemte ikke. Men ved tidligere målinger har den samme sjøen blitt målt til 6.9 - 7 i pH. Altså nesten helt nøytralt. pH'en sier noe om hvor surt vannet er, og om det må kalkes for å gjøres mindre surt.


Da vi skulle måle temperatur og pH på bånn måtte vi bruke en slik dere ser på bildene her. Beholderen tettes med en propp som er festet i en snor. Da du har kommet på dybden hvor du skal ha tak i vann, napper du i snora, som gjør at proppen åpnes, og vannet kommer inn i beholderen. Nå er det bare og dra den opp og tappe vannet i prøveglass. Temperaturen i vannet var ca 9 - 9 1/2 grader Celsius.





















Vannet tappes over i prøveglass for å testes. Det er viktig at vannet ikke kommer i kontakt med verken fingre eller andre ting. Dette gjør pH'en i prøvevannet annerledes, og resultatet blir feil.








                                       
                                                                                                                                                                                     
                                             




Her er noen av insektene vi fanget på prøvefisket. Bildet øverst til venstre er en husbyggende vårfluelarve. Øverst til høyre ser dere en øyenstikkerlarve. Bildet nederst til venstre er en vannskorpion. Og nederst til høyre er det bilde av en vannymfe.

Vi fanget disse insektene med en hov, som vi dro langs bånn. Da fikk vi med sand, grus og gjørme fra bånn, med mye insekter i. Hoven ble sett i gjennom før vi tømte ut restene fra bånn og prøvde på nytt. Alt interessant ble lagt i prøveglass fylt med vann, eller egne kar hvor vi la insektene i.
Vi fant mange små insekter som heter Dafnie (vannloppe). De er et bevis på at vannet er rent, fordi dafnier er følsomme for giftstoffer i vann. Er det giftstoffer i vannet, overlever ikke dafnier der.

Ruben fortsetter på dette blogginnlegget.

4 kommentarer: