Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 9. mai 2012

Skigard

Vi startet et prosjekt der vi skulle fortsette skigardbyggingen fra i forrige skoleår. Vi hogg sentvoksende gran med øks til bruk som materiale til raier og staur. Vi flyttet materiale med henger ned till kynndammen, der vi barka og spissa staura for å få banka de ned i bakken. Før vi plasserte staura i bakken, brant vi dem i  enden der vi barka for å forhindre råte. Staurene som står i bakken skal stå så tett i tett, så raiene blir klemt mellom staurene. Vi brukte ståltråd for festing av raiene til staurene, metoden vi brukte var at vi alltid festen den øvereste og nederste raien (iblant) bortover hele skigarden. Så festet vi annenhver raie med ståltråd.


Eksempel på en gammeldags skigard

Det første man gjør er å lage to hull i bakken med spett og deretter måle opp ca 80cm og lager to nye hull, slik fortsetter du til du har lengden på gjerdet du skal lage. Da man legger på raiene skal den ene raien legges slik at den er ligger på sju staur, samt skrått oppover. 


Her ser vi hvordan ståltråden festes på annenhver raie 

På neste staurpar blir ståltråden fortsatt festet på annenhver raie, men plasseringen varierer. Slik at raiene ligger mot ståltråden for annenhver staur.


Laget av Johann og Simen E.

1 kommentar:

  1. Bra med det bildet du har laget Simen, ilustrerer bra :D

    SvarSlett