Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

tirsdag 18. oktober 2011

Utplassering Elgjakt


Svart Elghund


Jeg var med Bergesæter jaktlag på elgjakt, som jakter i Grue kommune. Bergersæter ligger 5 km øst for Kirkenær, med et jaktterreng på 12 tusen mål. På laget er det 8 mann og årets kvote besto av fire dyr ”piggokse, kalv, kvige og okse”. Laget bruker en svart og to gråe elghunder, som brukes kun som bandhunder. Mye av jakta er sosialt, som god mat og øl på sætra om kvelden. Jaktleder Lars Erik Bredvold har hovedansvar for organisering av jakten , samt utførelse av jakten som helhet.

De fleste sover på sætra, mens resten ankommer med bil om morgenen. På morgenen drar vi ut ved 7-8 tia, da det lysner. Dette er da for at man skal ha sikt for skudd på elg når man sitter på post. Når alle har ankommet sætra, samles vi for å planlegge hvilken støkk man skal ta. På en støkk setter folk seg på poster med fine skuddmuligheter, i et begrenset område. Hund og fører går gjennom støkken, og prøver så å finne elg og drive den mot postlinja. Når hund og fører har gått gjennom støkken, uten resultater, melder han ifra på jaktradioen at laget skal prøve et annet område. Slik gjentar det seg til vi får felt elg. Ellers tar vi lunsj ved 12-1 tia på formiddagen.

På elgfall samles laget, vommer elgen og dyret bli så kjørt ut med enten elgtrekk eller traktor(kommer ann på terrenget). Tilbake på sætra blir dyret flådd og hengt opp i slakteriet til mørning og oppevaring. Hjerte og tunge tilfaller skytteren mens elgkjøttet blir delt likt på alle mann.

Den første jaktdagen startet med en vellykket støkk med ku og kalv, men beklageligvis ble det et bomskudd i ei bjørk. Elgene gikk deretter over til en annen post, hvor kalven ble felt. Kalven ble vommet på stedet, fraktet ut med elgtrekk tilbake til sætra, flådd og hengt opp. Hele rutinen. Vi tok tidlig kvelden med tanke på at det bare var første dag.

Den andre jaktdagen ble relativt stuslig, hadde bare elg i den første støkken etter lunsj. Vi byttet støkk i håp om å få en fin skuddmulighet, men elgen dro ut. Resten av dagen gikk med til å gå på elgsporet, men uten hell. Mørket kom sigende på så vi tok kvelden med håp om bedre jaktlykke neste dag.Grå Elghund


2 kommentarer: