Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

fredag 13. mai 2016

Snøskred


De fleste snøskred utløses naturlig, men de fleste mennesker som omkommer i snøskred utløser skredet selv ved å ferdes i skredfarlig terreng. Snødekket, terrenget og været bestemmer snøskredfaren i et område. Ved varsling av snøskred tar man utgangspunkt i været som har vært de siste tre dagene. Snøskred oppstår når tyngden av de øverste snølagene blir større enn bindekraften mellom de forskjellige snølagene. For å unngå skredfare skal man være så langt unna som fjellets høyde gange 3, eller 20 graders helling for å være trygg. 

De fleste snøskred oppstår som oftest i skråninger med en vinkel mellom 30 og 45 grader. En huskeregel er at når det begynner å bli ubehagelig å gå i «fiskebein» på ski oppover, er det ca. 30 grader. Det er flere metoder for å måle gradene på en bakke, man kan blant annet måle ved å bruke skistaver for å finne gradene. Det finnes også apper på telefonen, eller så kan man bruke gradskive. 


Det finnes tre typer snøskred: flakskred, sørpeskred og løssnøskred. 

Flakskred får vi når snøen løsner langs en linje hvor det er en markert bruddkant. Denne kan være flere meter høy og hundrevis av meter bred. Skredene kan omfatte store snømengder og holde en hastighet på 200 km/t eller mer. Det er ofte denne typen skred som fører til flest ulykker. 90% av skredrelaterte dødsfall kommer av denne typen skred. 

Sørpeskred derimot er saktegående bevegelser av snø og vann. Oppstår når snøen demmer opp bekker og elver, eller når store vannmengder bygges opp i snødekket. De går ofte i terreng med liten helning. Enda sørpeskred holder en lav hastighet, vanligst mellom 10-40 km/t, så er denne typen skred i stand til å skape kraftige krefter på grunn av masse og tetthet. Skredene kan dra med seg steinblokker, jord, trær og annen vegetasjon. 

Løssnøskred, også kjent som puddersnøskred, består av en pulversky som ligger over et tett skred. Denne typen skred kan komme opp i hastigheter på 300 km/t og føre med seg masser på over 10 millioner tonn. Løssnøskred kan oppstå av hvilken som helst type snø, men som vanligst av tørr nysnø. 


Dersom uhellet er ute og man blir tatt av et snøskred, har man svært kort tid på å grave seg ut på. Har det gått 15 minutter, er det bare 70% for å overleve.
Det er derfor viktig med sikker ferdsel i vinterfjell, og at man kan lese fjellet. Dersom man ser det er skredfare i dalen man går i, skal man gå på andre siden av dalen. Ha alltid med sekk med spade og søkestang. Det anbefales å følge de markerte turstiene i fjellet dersom man ferdes om vinteren, om man ikke har med seg en person som er kjent og trygg på fjellet. Man skal aldri gå alene, pga. snøskredfare, men også fordi det plutselig kan blåse opp til storm i fjellet, om man plutselig må grave seg ned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar