Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 24. oktober 2011

Prøve i produksjonsfag i dag. Det ser ut som elevene har lest og forberedt seg.. Bra!

fredag 21. oktober 2011

Elgjakt

Torsdag 20/10-11 Dro naturviter klassen sammen med hjelpemannskap fra skogklassen på elgjakt. Det var for få som hadde storviltprøven i naturviter klassen, så vi måtte ha med noen fler. Vi startet dagen med at Knut Arne gikk igjennom Sikkerhet og kvote, så reiste vi ut å fordelte ut poster. Før drevet hadde startet, smalt det fra posten til Knut Arne og en kalv datt. Postlinja langs veien ble satt ut før Johan, Benjamin og Simen S, postene dems var nemmelig på andre siden av terrenget og dem måtte passere litt av drevet og førte til at dem stukket ut en ku og kalv som kom forbi en post først også til Knut Arne sin der det smalt.


Så begynte vi drevet med Glenn og Pål som hundeførere og jakten var i gang. Ingen elg å se på det første drevet. Vi samlet gruppen ved elgen og vommet elgen for indre organer, så tok vi en real lunsj ved bålet.
Kalven dras ut av skogen.

Mens vi satt å spiste diskuterte vi hvor vi skulle sitte og gå i neste drev. Etter lunsj dro vi elgen opp til veien og kjørte til postene. Da alle hadde satt seg på post og drevet hadde startet tok det ikke lange stunden før det smalt. Det var en fra skogklassen som hadde løsnet et skudd mot en kalv. Kalven datt ikke og ture som en hare inne i drevet. Vi var nøtt til å avslutte drevet ettervert for å se om elgen lå i nærheten. Vi begynte ettersøket og fant blod spor så da var elgen mest sannsynlig skadeskutt. Vi samlet inn gjengen for å forklare hva som hadde skjedd og diskuterte hva vi skulle gjøre. Vi kom fram til at Knut Arne og Henrik skulle gå med hund og resten sitte på post. Etter en liten stund fikk vi beskjed om at kalven hadde kommet fram til moren sin og vi frisk melte den, mest sannsynlig satt skuddet veldig høyt i ryggen. Vi trakk oss tilbake til den døde elgen og la den i hengeren og reiste inn til skolen igjen, til en god og velfortjent middag og en varm dusj.
Skole jaktlaget samlet bak kalven.

tirsdag 18. oktober 2011

Elgjakt


Her ser dere bilde av kalven som ble skutt. Hunden er en Carielsk bjørnehund


Elgjakta som jeg var med på foregikk på Veltsætra i Grue kommune.

Der er det Jo Bråten som er jaktleder. Vi har 8 dyr på kvota i år.

Av hunder som blir brukt så er det Gråhund og Carielsk bjørnhund som blir brukt.

Dag 1.

Først så møtte vi opp på hytta kl 7 der vi fant ut hvor vi skulle ta første drevet, hvor postene skulle sitte og hvem som skulle gå med hund.

Etter første drevet så ble det ei enslig ku på ca 80kg.
da var det å flå og henge til mørning som var neste trinn.

På drev nr2 ble det ikke noe.

Dag 2.

Vi starta med det samme som på dag 1. Møtte opp på hytta kl 7 og fant ut hvem som skulle hvor.

På første drevet skjedde det ikke noe, men på drev nr 2 så ble det en kalv og en piggokse.

Utplassering Elgjakt


Svart Elghund


Jeg var med Bergesæter jaktlag på elgjakt, som jakter i Grue kommune. Bergersæter ligger 5 km øst for Kirkenær, med et jaktterreng på 12 tusen mål. På laget er det 8 mann og årets kvote besto av fire dyr ”piggokse, kalv, kvige og okse”. Laget bruker en svart og to gråe elghunder, som brukes kun som bandhunder. Mye av jakta er sosialt, som god mat og øl på sætra om kvelden. Jaktleder Lars Erik Bredvold har hovedansvar for organisering av jakten , samt utførelse av jakten som helhet.

De fleste sover på sætra, mens resten ankommer med bil om morgenen. På morgenen drar vi ut ved 7-8 tia, da det lysner. Dette er da for at man skal ha sikt for skudd på elg når man sitter på post. Når alle har ankommet sætra, samles vi for å planlegge hvilken støkk man skal ta. På en støkk setter folk seg på poster med fine skuddmuligheter, i et begrenset område. Hund og fører går gjennom støkken, og prøver så å finne elg og drive den mot postlinja. Når hund og fører har gått gjennom støkken, uten resultater, melder han ifra på jaktradioen at laget skal prøve et annet område. Slik gjentar det seg til vi får felt elg. Ellers tar vi lunsj ved 12-1 tia på formiddagen.

På elgfall samles laget, vommer elgen og dyret bli så kjørt ut med enten elgtrekk eller traktor(kommer ann på terrenget). Tilbake på sætra blir dyret flådd og hengt opp i slakteriet til mørning og oppevaring. Hjerte og tunge tilfaller skytteren mens elgkjøttet blir delt likt på alle mann.

Den første jaktdagen startet med en vellykket støkk med ku og kalv, men beklageligvis ble det et bomskudd i ei bjørk. Elgene gikk deretter over til en annen post, hvor kalven ble felt. Kalven ble vommet på stedet, fraktet ut med elgtrekk tilbake til sætra, flådd og hengt opp. Hele rutinen. Vi tok tidlig kvelden med tanke på at det bare var første dag.

Den andre jaktdagen ble relativt stuslig, hadde bare elg i den første støkken etter lunsj. Vi byttet støkk i håp om å få en fin skuddmulighet, men elgen dro ut. Resten av dagen gikk med til å gå på elgsporet, men uten hell. Mørket kom sigende på så vi tok kvelden med håp om bedre jaktlykke neste dag.



Grå Elghund


tirsdag 11. oktober 2011

Dag 2 utplassering Evenstad

På grunn av data problemer så kommer denne ut litt sent, "bedre sent enn aldri"

Hadde en full dag fra 08:15 til 15:00 med forelesninger om alt fra skog til vilt.

den første forelesningen handlet mest og var mest for elevene sin skyld fordi dem skulle få med nyttig fakta på rapporten sin. den andre forelesningen var om råvilt og skogsfugelbestand som jeg kunne en del av fra før av også så da var det mulig og følge med på hva dem snakket om selvom det er 2 år lenger skolegang!

lærerene var greie, men han ene hadde jeg litt vanskelighet med og lære noe av, fordi han brukte så mange rare ord, på grunn av dialekta hans.

Lærte en god del om regler innenfor skog på eiendom f.eks hytte tomter også videre.

torsdag 6. oktober 2011

Utplasering Fylkesmannen, Miljøavdelingen


Utplassering hos Fylkesmannen, Miljøavdelingen. Han jeg skulle være med heter Øyvind Gotehus, og jobber som rådgiver hos fylkesmannen. Han jobber 50 % med rovdyr.

Dag 1

Dag en startet klokken 08:15, med en kaffe, alltid viktig å komme godt i gang. Etter en kafferunde ble jeg informert litt med hva de driver med hos fylkesmannen. Det er på rovdyr avdelingen jeg var på, og ble satt i gang med å gå gjennom hvor mange søknader det var kommet inn året før med søknad om erstatning på husdyr tatt av rovdyr. Dette ble gjort for å finne ut ca hvor mange søknader de skulle sende ut til kommunene.

Klokka 12 skulle jeg få lov til å være med på et møte, hvor de drøftet og sa hvorda de lå ann sammspillet mellom rovdyr og husdyr. På møtet var det personer fra Landbruksavdelingen (husdy) og de jeg var med som var fra Miljøavdelingen (rovdyr).

Etter det skulle jeg sette inn i ett skjema, det som de forskjellige sauebøndene har gjort for å forhindre tap til rovdyr, og hvordan de syntes det fungerte. Da alt dette var gjort, var det slutt på ”arbeidsdagen”.

Dag 2

Dagen startet med at jeg skulle gå gjennom en nettside som heter http://hedmark.miljostatus.no/ for å prøve å gjøre den mer tilrettelagt til ungdommer som ikke har alle fagkunnskaper. Denne siden er for videregående skolen, for å få svar på de spørsmål du lurer på om miljøet i Hedmark.
Etter det skulle jeg være med på å skrive brev til de som skulle få penger for de tiltakene de hadde gjort for å forhindre rovdyr tap, og sende ut de. Jeg skulle også skrive inn i skjema de som har fått utbetalt pengene, slik at det skulle være orden på det.

Vi fikk noen flere rapporter som skulle skrives inn i databasen, slik at jeg gjorde det. Dette var kort oppsummert av det jeg gjorde hos Fylkesmannen.

Det å få lov til å være med Fylkesmannen var spennende på å se litt hva de driver med, og det var ikke helt som jeg hadde trodd. jeg trodde at de var mere ute enn det de er, men samtildig var det interessant å finne ut hvordan de jobbet med rovdy og husdyr, for å skape minst mulig konflikter

Utplassering, dag 2.







Vi startet dagen idag med og reise til Åsbydga for og kontrollere et hogstfelt, hvor skogeieren var med oss for og se hva vi utførte i skogen hans. Når vi kontrollerte, fylte vi ut et skjema hvor vi skrev inn informasjon som, hogstklasse, bonitet, om det var utført markeredning, manuell eller naturlig foryngelse, høyde over havet, skogkategori osv. Når vi var ferdige med det reiste vi ned igjen til Rena sentrum og tok oss en god pause.Etter pausen dro vi opp til Digeråsen for og sjekke ut en vei som var søkt om til utbedring, der gikk vi hele veien for og sjekke ut eventuelle kulturminner og lignende som kunne ligge ved veien. Da vi var ferdige med det reiste vi videre opp i Digeråsen for og ta en velfortjent lunsj.



Når lunsjen var ferdig dro vi ned igjen til kontoret hvor vi fikk møte Jens Martin Persson som er saksbehandler innen landbruk der han fortalte oss om skogfond generelt. Jesper kom tilbake rundt tretiden fra ett møte, så vi oppsummerte fra dagene og takket for oss.




Skrevet av Glenn og Benjamin.

onsdag 5. oktober 2011

Utplassering dag 1 Evenstad

Vi startet dagen 08:15 med en kjapp snakk før vi reiste ut i skogen for og se på ei høgstflate, elevene skal lage driftsrapport. som inneholder alt fra tynning, sluttavvirkning, planting , ungskogspleie og markberedning. Vi fikk se et hønsehauk rede som vi tok og satte bånd 50m i omkrets for at maskin fører ikke skal ødelegge reiret. dagen var veldig kort var ferdig 10:15 så da dro vi ned igjen til evenstad og benyttet dagen med og spise.

Fikk ett lite innblikk i hvordan det er å gå på høyskole, det er ganske mye jobb og mye skriving. Opplegge til læreren var ganske bra, han satt med mye kunskap om skog og div, samlet gruppen rundt gjenstandene som læreren ville fortelle litt om, hadde en del stopp inn over i høgstflata.

Utplassering, dag 1.

Vi var utplassert i Åmot kommune i tekniske tjenester hos Jesper Engel. Vi startet dagen med litt informasjon om hva Jesper driver med. Han jobbet med kontrollering av hogstfelt (om dem har plantet, markberedet osv), og rovviltsaker. Man skulle tro at en som jobber med ting som er ute, burde være mye ute, men han har mye mer kontor og papirarbeid enn det man skulle tro! Vi reiste ut for å kontrollere et hogstfelt i Osen og et på Nordre Løsset. På veien til osen stoppet vi innom et gammel sagbruk og spiste lunsj i en liten ljørkoie.





Deretter dro vi til Osen og kontrollerte et hogstfelt, det gjorde vi også i Nordre Løsset. Da vi var ferdige der, dro vi hjemover og avtalte litt om morgendagen.




Skrevet av Glenn og Benjamin.

tirsdag 4. oktober 2011

Prøver ut ny layout. Er den ok?

Dag 1 Dovrefjell


Vi pakket utstyret og satte kursen mot Dovrefjell. Vi hadde et par stopp på veien opp, hvor vi spiste og så på en flyttblokk og Jutulhogget Naturreservat. Jutulhogget er en 2,4km lang og 240 meter dyp1 kløft gravet ut av vann i Alvdal og Rendalen, en av Nord-Europas største. Formasjonen oppsto under siste istid, da en bredemt sjø plutselig brøt ut under isen og dannet et nytt løp østover gjennom løsere bergmasser. Vi hadde et par butikk stopp for å kjøpe godteri og diverse. Til slutt endte vi i Dovre kommune og stanset ved Norges høyeste beliggende furuskog naturreservat.
Det var times kjøringer inn til Dovrefjell på grunn av Hjerkinn skytefelt så vi måtte vente en god stund derfor dro vi til Kongsvold fjellinfosenter, og tok livet med ro. Halve klassen lå på do gulvet fordi der var det varmt og godt.
Da var tiden inne for og sette kursen igjennom bommen og opp til der vi skulle slå leir. Vi hadde moskus på andre siden av elva der vi lå. Da alt var pakket ut og lavvoen oppe, laget vi middag, det var gulasj som stod på menyen. Snakket litt om morgendagen så tok vi kvelden. Natten ble ikke som forventet, vi våknet rundt fem tiden med lavvoen liggende over oss og en lavvostang knekt på midten. Vi hadde ikke noe annet valg enn å kle på oss, pakke sakene og flytte over i telt som Simen og Ragnhild hadde satt opp.




Skrevet av Glenn og Pål

Dag 2 Dovrefjell






Blogg Dovrefjell
Torsdag
Etter ei hard natt ble vi vekt 06.30. I dag skulle vi bestige Snøhetta, som er 2286 m.o.h. Vi spiste frokost og smurte matpakke. For å komme inn til Snøhetta, måtte vi kjøre et stykke innover fjellet fra campen. På veien oppover kjørte vi forbi noen dansker som film moskus fra 20 meter, til tross at sikkerhetsavstanden på moskus er 200 m. Grunnen til at dette er at moskusen kan fort bli stresset av mennesker, som kan føre til angrep. Du har et problem da en moskus på 400 kg kommer mot deg i 60 km/t.
Vi stoppet ved Dovrefjell nasjonalpark, men det gikk en veg innover til DNT hytta Snøheim, som vi fulgte. Fra Snøheim, gikk det en veg som går mot Snøhetta. Man prøver å føre vegen tilbake til naturen, med at de har lagt ut store steiner i vegen. Vi fulgte veien forbi Snøheim og gikk sakte men sikkert oppover mot Snøhetta. På vegen oppover stoppet vi opp, og fikk tatt noen bilder til objektsamlingen, som vi skal levere til våren. Oppe på toppen var det noe photoshoot. Før vi tok turen ned fra fjellet igjen, og til leieren.
Pål, Benjamin og Simen S kom først ned til leiren, og der ventet det en stor moskusokse bare 30 meter fra leiren. Man fikk litt pulsen da man så ”beistet” nede i bakken. Vi gjemte oss bak en kant, men det for mørkt for å ta bilder. Moskusen la seg til bare 70 meter fra leiren, og der ble han liggende mens vi lagde mat.
Det var indrefilet fra gris, wokkede grønnsaker, ris og peppersaus som sto på menyen. Johann tok på seg jobben som woksjef, grønnsakene ble knallgode. I tillegg skulle vi ha en dessert, og den bestod av varme epler med vaniljesaus.
Etter et fortreffelig måltid ble det litt spøkelseshistorier fra læreren Simen. Moskusen hadde ennå ikke trukket seg unna, slik at det ble å sove med den på 70 meter gjennom natten. Vi hadde ganske kraftig vinn denne natten også, men vinden var ikke like sterk som natten før.
Skrevet av Simen S og Simen E.

Dag 3, Dovrefjell

På fredags morgen var det tidlig opp og pakke ned leiren.


Moskusen vi sov med dagen før, begynte å beite ut av leiren når vi stod opp.

Vi måtte være ved bommen kl. 08,00. For så å kunne reise ut av Hjerkinn. Frokosten tok vi rett før vi skulle møte, Heidi Ydse fra SNO, som skulle ta oss med på en veiledning om dyr og natur på Dovre. Hun gikk spesielt innpå villreinen, som var et viktig tema for henne.

Etter noen timer med, Heidi vendte turen hjemover. Vi var slitne og trøtte etter en lærerik tur på fjellet. Benjamin hoppet av på Rena. Pål, Glenn og Simen S, hoppet av i Elverum, mens resten av gjengen ble med opp på skolen.