Naturviterlinja på Solør videregående skole studiested Sønsterud, er en måte å ta studiekompetanse på, med fokus på naturressurser, biologi og friluftsliv.
Kanotur Atnadalen
mandag 24. oktober 2011
fredag 21. oktober 2011
Elgjakt
tirsdag 18. oktober 2011
Elgjakt
Her ser dere bilde av kalven som ble skutt. Hunden er en Carielsk bjørnehund
Elgjakta som jeg var med på foregikk på Veltsætra i Grue kommune.
Der er det Jo Bråten som er jaktleder. Vi har 8 dyr på kvota i år.
Av hunder som blir brukt så er det Gråhund og Carielsk bjørnhund som blir brukt.
Dag 1.
Først så møtte vi opp på hytta kl 7 der vi fant ut hvor vi skulle ta første drevet, hvor postene skulle sitte og hvem som skulle gå med hund.
Etter første drevet så ble det ei enslig ku på ca 80kg.
da var det å flå og henge til mørning som var neste trinn.
På drev nr2 ble det ikke noe.
Dag 2.
Vi starta med det samme som på dag 1. Møtte opp på hytta kl 7 og fant ut hvem som skulle hvor.
På første drevet skjedde det ikke noe, men på drev nr 2 så ble det en kalv og en piggokse.
Utplassering Elgjakt
Svart Elghund
Jeg var med Bergesæter jaktlag på elgjakt, som jakter i Grue kommune. Bergersæter ligger 5 km øst for Kirkenær, med et jaktterreng på 12 tusen mål. På laget er det 8 mann og årets kvote besto av fire dyr ”piggokse, kalv, kvige og okse”. Laget bruker en svart og to gråe elghunder, som brukes kun som bandhunder. Mye av jakta er sosialt, som god mat og øl på sætra om kvelden. Jaktleder Lars Erik Bredvold har hovedansvar for organisering av jakten , samt utførelse av jakten som helhet.
De fleste sover på sætra, mens resten ankommer med bil om morgenen. På morgenen drar vi ut ved 7-8 tia, da det lysner. Dette er da for at man skal ha sikt for skudd på elg når man sitter på post. Når alle har ankommet sætra, samles vi for å planlegge hvilken støkk man skal ta. På en støkk setter folk seg på poster med fine skuddmuligheter, i et begrenset område. Hund og fører går gjennom støkken, og prøver så å finne elg og drive den mot postlinja. Når hund og fører har gått gjennom støkken, uten resultater, melder han ifra på jaktradioen at laget skal prøve et annet område. Slik gjentar det seg til vi får felt elg. Ellers tar vi lunsj ved 12-1 tia på formiddagen.
På elgfall samles laget, vommer elgen og dyret bli så kjørt ut med enten elgtrekk eller traktor(kommer ann på terrenget). Tilbake på sætra blir dyret flådd og hengt opp i slakteriet til mørning og oppevaring. Hjerte og tunge tilfaller skytteren mens elgkjøttet blir delt likt på alle mann.
Den første jaktdagen startet med en vellykket støkk med ku og kalv, men beklageligvis ble det et bomskudd i ei bjørk. Elgene gikk deretter over til en annen post, hvor kalven ble felt. Kalven ble vommet på stedet, fraktet ut med elgtrekk tilbake til sætra, flådd og hengt opp. Hele rutinen. Vi tok tidlig kvelden med tanke på at det bare var første dag.
Den andre jaktdagen ble relativt stuslig, hadde bare elg i den første støkken etter lunsj. Vi byttet støkk i håp om å få en fin skuddmulighet, men elgen dro ut. Resten av dagen gikk med til å gå på elgsporet, men uten hell. Mørket kom sigende på så vi tok kvelden med håp om bedre jaktlykke neste dag.
Grå Elghund
tirsdag 11. oktober 2011
Dag 2 utplassering Evenstad
På grunn av data problemer så kommer denne ut litt sent, "bedre sent enn aldri"
Hadde en full dag fra 08:15 til 15:00 med forelesninger om alt fra skog til vilt.
den første forelesningen handlet mest og var mest for elevene sin skyld fordi dem skulle få med nyttig fakta på rapporten sin. den andre forelesningen var om råvilt og skogsfugelbestand som jeg kunne en del av fra før av også så da var det mulig og følge med på hva dem snakket om selvom det er 2 år lenger skolegang!
lærerene var greie, men han ene hadde jeg litt vanskelighet med og lære noe av, fordi han brukte så mange rare ord, på grunn av dialekta hans.
Lærte en god del om regler innenfor skog på eiendom f.eks hytte tomter også videre.
torsdag 6. oktober 2011
Utplasering Fylkesmannen, Miljøavdelingen
Utplassering hos Fylkesmannen, Miljøavdelingen. Han jeg skulle være med heter Øyvind Gotehus, og jobber som rådgiver hos fylkesmannen. Han jobber 50 % med rovdyr.
Dag 1
Dag en startet klokken 08:15, med en kaffe, alltid viktig å komme godt i gang. Etter en kafferunde ble jeg informert litt med hva de driver med hos fylkesmannen. Det er på rovdyr avdelingen jeg var på, og ble satt i gang med å gå gjennom hvor mange søknader det var kommet inn året før med søknad om erstatning på husdyr tatt av rovdyr. Dette ble gjort for å finne ut ca hvor mange søknader de skulle sende ut til kommunene.
Klokka 12 skulle jeg få lov til å være med på et møte, hvor de drøftet og sa hvorda de lå ann sammspillet mellom rovdyr og husdyr. På møtet var det personer fra Landbruksavdelingen (husdy) og de jeg var med som var fra Miljøavdelingen (rovdyr).
Etter det skulle jeg sette inn i ett skjema, det som de forskjellige sauebøndene har gjort for å forhindre tap til rovdyr, og hvordan de syntes det fungerte. Da alt dette var gjort, var det slutt på ”arbeidsdagen”.
Dag 2
Etter det skulle jeg være med på å skrive brev til de som skulle få penger for de tiltakene de hadde gjort for å forhindre rovdyr tap, og sende ut de. Jeg skulle også skrive inn i skjema de som har fått utbetalt pengene, slik at det skulle være orden på det.
Vi fikk noen flere rapporter som skulle skrives inn i databasen, slik at jeg gjorde det. Dette var kort oppsummert av det jeg gjorde hos Fylkesmannen.
Det å få lov til å være med Fylkesmannen var spennende på å se litt hva de driver med, og det var ikke helt som jeg hadde trodd. jeg trodde at de var mere ute enn det de er, men samtildig var det interessant å finne ut hvordan de jobbet med rovdy og husdyr, for å skape minst mulig konflikter
Utplassering, dag 2.
Vi startet dagen idag med og reise til Åsbydga for og kontrollere et hogstfelt, hvor skogeieren var med oss for og se hva vi utførte i skogen hans. Når vi kontrollerte, fylte vi ut et skjema hvor vi skrev inn informasjon som, hogstklasse, bonitet, om det var utført markeredning, manuell eller naturlig foryngelse, høyde over havet, skogkategori osv. Når vi var ferdige med det reiste vi ned igjen til Rena sentrum og tok oss en god pause.Etter pausen dro vi opp til Digeråsen for og sjekke ut en vei som var søkt om til utbedring, der gikk vi hele veien for og sjekke ut eventuelle kulturminner og lignende som kunne ligge ved veien. Da vi var ferdige med det reiste vi videre opp i Digeråsen for og ta en velfortjent lunsj.
onsdag 5. oktober 2011
Utplassering dag 1 Evenstad
Vi startet dagen 08:15 med en kjapp snakk før vi reiste ut i skogen for og se på ei høgstflate, elevene skal lage driftsrapport. som inneholder alt fra tynning, sluttavvirkning, planting , ungskogspleie og markberedning. Vi fikk se et hønsehauk rede som vi tok og satte bånd 50m i omkrets for at maskin fører ikke skal ødelegge reiret. dagen var veldig kort var ferdig 10:15 så da dro vi ned igjen til evenstad og benyttet dagen med og spise.
Fikk ett lite innblikk i hvordan det er å gå på høyskole, det er ganske mye jobb og mye skriving. Opplegge til læreren var ganske bra, han satt med mye kunskap om skog og div, samlet gruppen rundt gjenstandene som læreren ville fortelle litt om, hadde en del stopp inn over i høgstflata.
Utplassering, dag 1.
tirsdag 4. oktober 2011
Dag 1 Dovrefjell
Skrevet av Glenn og Pål