Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 1. oktober 2012


VILLREINEN (Rangifer Tarandus)


Vi skal ha om villreinen i dette blogg innlegget fra Dovre turen.

Reinen er et kløvdyr i hjortefamilien. Den har rundere klover enn de andre hjortedyrene, som gjør den godt egnet til å grave i snøen etter mat. Den synker ikke så langt ned i snøen heller med disse klovene. Reinen har pels mellom klovene, og pels som dekker øverste del av klovene. Dette gjør at den tåler snøen og det kalde klimaet den lever i.  
Dette er et reinskinn, hvor alle hårene er hule. Reinen varmer opp lufta i alle hårene, som gjør at pelsen holder utrolig godt på varmen, og samtidig varmer mye. Den fungerer også som flytevest da den svømmer. Og for spesielt interesserte, så har reinsdyret ca. 2700 hår per kvadratcentimeter. 


Reinen er et flokkdyr, det vil si at den lever i flokk. Den spiser mose og lav, og lever på nesten bare det. Den spiser også litt gras og dvergbusker.Her ser dere simle til venstre i bildet, og bukk til høyre. Reinsdyret er litt spesielt, fordi det er det eneste dyret i hjortefamilien hvor både simle og bukk har gevir. Bukken feller geviret sitt ved årsskiftet, mens simla går med geviret sitt til reinskalven er født. Altså i april-mai, og da føder den én kalv. Parringstiden til reinen er i august-september. 

Skrevet av Stian S og Martin

2 kommentarer: