Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 9. desember 2013

Røyking av kjøtt.


Blogg

 

På skolen har vi i det siste drevet med foredling av kjøtt. Vi har brukt kjøtt fra vilt vi har skutt og litt kjøtt som vi har kjøpt. Kjøttet har vi kaldrøyket i skolens egen røykeovn. Sluttproduktene skal vi bruke på en julemiddag som klassen skal ha.

Det første vi gjorde med kjøttet var å legge det i salt. Der ble det liggende fra fredag til mandag. På mandag tok vi det opp igjen, børsta av saltet og bare det ned til ovnene. Vi hadde fyrt opp tidligere på dagen sånn at røyken hadde kommet i gang. Røyken blir laget av flis og einer som blir varmet opp av ild fra undersiden. Det er en metallplate i mellom for å forhindre at vi bruker røyken fra selve flammen.

Når vi hadde hengt opp kjøttet så var det bare å passe på at det alltid brant i ovnen og at det var nok flis og einer.
 
Kjøttet hang i røyke bua i 1 uke, vi startet med å fyre to ganger på mandag, fire ganger på tirsdag og 4 ganger på onsdag. Det var meninga at vi skulle hente inn kjøttet å få fryst det ned, men det var såpass fin temperatur, så vi lot det henge over helga. 
 
 
Her sendte vi Benjamin inn i røyke bua for å hente kjøttet på mandagen uka etter. Dette er ribbene av gris. Dette skal vi lage bacon av.
 
 
Her har du ribbeina til rådyrene vi har skutt med skolen. Sånn har de henget i en uke, så da er det på tide og ta dem inn igjen.
 
 
Her er sponet vi bruker til å røyke kjøttet med, dette gir i fra seg smak sammen med einerkvister. Så det blir en god kombinasjon på smaken på kjøttet.

Her har du en hjemmelaget røykovn, det røret som går fra selve ovnen og til bua er over 6 meter langt, derfor blir det kaldrøkt kjøtt. Hvis det er under 6 meter langt, så blir det varmrøkt kjøtt. Når vi legger inn spon og einerkvister, må vi løfte av steinen på toppen og løfte av lokket. Der er det ei metallplate som vi skal legge sponet og einerkvister.
 

 
 
 
 
 Laget av: Mathias og Tobias.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar