Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

fredag 13. september 2013

Planter i fjellheimen

Da vi var på tur til Dummdalen i Jotunheimen brukte vi en del tid på å undersøke og finne planter og lav i fjellet. Vi hadde med oss en guide som har studert biologi på universitetet i Gøteborg. Han fortalte og lærte oss om mange arter og her har dere en liten beskrivelse til noen av dem.

Blomstene oppe til venstre i bildet heter rosenrot, og denne fant vi overalt i fjellene, fra bunnen av dalene og til toppene på over 2000 moh. Blomsten har gjennom årene blitt brukt til prestasjonsfremmende midler innen idretten, i bl.a Russland. Den har også en positiv innvirkning for potensen. 


På bildet ovenfor ser vi noen av de mange lav artene jeg fant på på fjellet. Den oransje laven nede til venstre på bildet heter safranlav, de store svarte sirkellignende lavene som vokser på steinene kalles ørelav, og til slutt har vi den grønne kartlaven som vokser på steinene. kartlaven vokser ca. 0,2-0,5 mm per år.


Her er det mange lavarter som danner et lite bilde.

  

Til slutt har jeg med et bilde som viser hvordan artene er fordelt langs elva nær leirplassen. Vi ser at det er mye mose, lav, og lyng når man kommer så høyt over havet (ca.1400 moh)

1 kommentar:

  1. Bra! Du glemte å nevne at en elev, (nevner ikke navn) kokte te på rosenrot for å teste effekten.

    SvarSlett