Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

torsdag 2. februar 2012

Sporing av en ”dødsdømt” gaupe.Siden Knut Arne og co ikke skjøt gaupa i går var det fortsatt sjanser for at de skulle klare å skyte en i dag. Og hvis de klarte det skulle Knut Arne ringe oss, også skulle vi ta turen bort for å se på den. Gaupa de jaktet på dagen før hadde gått ut av terrenget, og de hadde sporet denne, og den hadde vært over på vestsiden av Glomma og gått over til Haslemoen og gått inn i terrenget derifra. Vi hadde planer om å spore rovdyr denne dagen, slik at Knut Arne sa hvor innsporet hadde vært, og vi dro dit for å spore bakover på det sporet. Hvis det er noen som lurer på hvorfor vi ikke går etter sporet så er det fordi vi skulle hovedsakelig oppservere hvordan dyret oppfører seg. Hvis vi da gikk etter dyret kunne vi risikere å skremme det slik at vi ikke ville se dets naturlige væremåte. I tilegg skulle vi ikke forstyrre de som drev jakten.

Vi fulgte etter en stund og etter noen
hundre meter kom vi over et
harespor som vi tydelig så
at gaupa hadde sneket seg etter, men
uten resultat. Vi fulgte sporene videre til flystripa på Haslemoen og fant flere spor på at den kanskje hadde prøvd å angripe en hare og den hadde i tillegg oppsøkt ett ferskt rådyr spor. Det var litt merkelig på hvordan gaupa hadde gått, fordi det var flere dype og store groper som den hadde gått rett gjennom. Skulle trodd det ikke var så energisparende, men det har vel noe med at den er veldig målbevist med hvordan den går. Klokken begynte å nærme seg lunsj så vi drog inn igjen for å spise.

Etter lunsj skulle vi jobbe litt med rovdyroppgava som vi driver og jobber med. Ca klokken 13:15 ringte Knut Arne og kunne fortelle oss at gaupa var skutt. Da var det vare å skifte og dra til det stedet som vi hadde avtalt at vi skulle møtes. Det var noen fra VG1 som lurte på om de kunne få lov til å være med. Da vi kom fram var ikke gaupa kommet ennå, slik at vi måtte vente. Da gaupa kom gikk vi ut for å se på den og ta bilde. Knut Arne snakket litt om jakten og hvordan gaupe det var. Det var en revegaupe fordi den er rød i pelsen. De to andre gaupene er ulvegaupe fordi den har så stort hode, og den andre kalles hundegaupe og har store flekker. Da vi var på nipen til å dra kom SNO (Statens Naturoppsyn) Stein Erik Bredvold og tok de nødvendige testene.

MÅLEN PÅ GAUPA:
• Vekt: 16 kg
• Lenge (snute til hale): 116 cm
• Kjønn: Tispe 2,6 cm (avstanden mellom endetarmsåpningen og til
kjøns hullet, hvis avstanden er mindre enn 3 cm er det tispe.)

1 kommentar:

  1. Bra tekst Skavern!
    fint at du har tatt med målene på gaupa inn i bloggen :)

    SvarSlett