Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

onsdag 15. oktober 2014

Nyttevekster

Et av de første temaene vi var innom i begynnelsen av dette året var nyttevekster. Vi hadde et par dager i august som vi var ute og lærte om forskjellige typer av slike vekster.
Nyttevekster er for eksempel; planter, sopp og bær som kan spises, brukes som materiale, brukes til medisin eller som kan nyttes på andre måter.

Første dagen var vi ute i skogen for å se etter diverse nyttevekster. Vi plukket mye forskjellig sopp og snakket om hva slags sopp dette var, hva som kjennetegner hver enkelt sopp og hva som skiller sopp som er ganske like. Det vi lærte om sopp var at man alltid skal være 100% sikker på om soppen man plukker er spiselig, og at man faktisk bør gå et kurs eller oppsøke en soppkontrollør for å være på den sikre siden. Hvis man er uforsiktig og tar sjanser når man plukker sopp kan det føre til alvorlige forgiftninger, så det er derfor lurt å lære seg noen få sikre sopper til å begynne med.

Vi brukte kurver med bokser oppi da vi plukket soppen. Vi fant forskjellige typer sopp, blant annet; steinsopp, rimsopp og smørsopp. Grunnen til at vi hadde bokser oppi kurvene våre var for at man ikke skal blande ulike typer sopp, så vi sorterte hver type for seg. Når vi plukket sopp så plukket ikke vi noen sopp som vi var usikre på, men vi lærte at man ikke skal blande sopp som man er usikker på sammen med noe man er sikker på. Dette er fordi man kan være uheldig og plukke med seg sopp som er giftig og blande det med det man skal spise.

Vi gikk også opp på Blåenga den dagen for å se etter sopp. Vi fant noen traktkantareller på veien opp dit. Da vi kom opp dit tok vi lunsjpause og snakket litt sammen om de forskjellige typene sopp som vi hadde plukket. Vi hadde med oss en bok om forskjellige typer sopp som kom godt med.
På turen opp til Blåenga snakket vi også om andre nyttevekster. Vi fant bær og diskuterte hva slags bær vi fant og hva de kunne brukes til. Vi fant blant annet skinntryte, blåbær, tyttebær og einerbær.

Når vi kom tilbake på skolen skulle vi lære om konservering av sopp. Dette gjøres for at soppen skal holde seg. Vi lærte at nesten all sopp bør forvelles- "gis et kok i panna", for at vi deretter kan steke den ferdig og spise eller eventuelt fryse det ned og steke opp senere. Det er også noen typer sopp som kan tørkes og legges på glass.

Andre dagen kjørte vi rundt til diverse plasser i skogen for å plukke blåbær. Vi hadde ikke helt hellet med oss den dagen, men det ble noe bær i alle fall. Det positive var at vi fant kantareller i veikanten!
Vi konkluderte derfor etter den dagen med at det ikke er like mye bær over alt.


Her forveller vi soppen som blei plukket! Noen var mindre overbegeistra enn andre- men alle smakte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar