Naturviterelevene skal lage en objektsamling. Under Vestfoldturen var det mange muligheter for å finne planter til oppgaven. Her er noen av artene vi så på turen - arter vi ikke har i Solør:
Slåpetorn (prunus spinosa) blomstrer med hvite blomster på bare greiner om våren. Slåpetorn sto i full blomst da vi var på Mølen. Busken har torner og danner tette kratt. Slåpetorn får flotte blå bær om høsten. Bærene kan brukes til likør og slåpevin. Den han krysse seg og danne hybrider med plomme.
Vårmairhånd (Orchis mascula) fant vi både på Arøya og Mølen. Den liker kalk og næringsrik jord. Det latinske navnet kommer av det greske ordet for testikkel. Planten har to eggformede knoller der den samler opplagsnæring. Disse knollene har gitt planten navn som "elskhugsgras" og "yksnesgras" da man har trodd at den har hatt kjønnsstimulerende effekt. Det finnes mange eksempler på slik signaturlære - at man har trodd at noe som likner på en kroppsdal har virkning på denne kroppsdelen. Vårmarihånd har som orkide ikke nektar. For å lure til seg insekter sender den ut en lukt. For at insektene ikke skal gjennomskue planten har den gjennom evolusjonen tilpasset seg slik at ikke alle lukter likt. Et insekt som ikke finner nektar på en plante vil derfor allikevel oppsøke naboplanten.
Strandnellik (Armeria maritima) Som det latinske navnet sier er arten knyttet til maritime miljøer. Den tåler saltsprut fra havet og vokser på svaberg og strandenger langs kysten. Arten er ikke egnetlig en nellik og kalles derfor også for Fjøreknoll. Den har en kraftig pælerot som den klorer seg fast med og kan ut fra en rot denne flere tette tuer.
(Opplysningene er bla. henter fra Norges Planter 1-4, Cappelen)
Lærte mye av dette innlegget.
SvarSlettmye og lære om de plantene vi har ute i naturen, mye nyttig og vite
SvarSlettSjøfloraens gullkort:D
SvarSlettNyttig og lærerikt stoff.
SvarSlett