Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 14. februar 2011

Engerdalen 9 - 11.feb


Onsdag morgen gikk turen for oss naturvitere opp til Engerdalen! Hensikten med denne turen var å få et lite innblikk hvordan det var å være fjelloppsyn. Vi skulle også jakte hare og fiske lake.

Onsdag;
Vi har lenge hvert ivrige på å komme oss på en tur! Så etter godt over en måned med biologi og knivlaging inne, skulle det bli godt med en utflukt.

På onsdag morgen pakket vi opp bilene og kom oss fra skolen rundt skolestart. Været denne dagen var veldig fint! Målet med denne dagen var å besøke et oppdrettsanlegg og en mann som var fjelloppsyn for Engerdal kommune. Plassen der fjelloppsyns mannen holdt til og oppdrettsannlegget lå på het Snerta. Når vi kom frem til Snerta Ble vi møtt av fjelloppsynsmannen Bjørnar Johnsen. Han hadde en 100% stilling som Fjelloppsyn og ansatt av Engerdal Fjellstyre. Hans jobb var; Sjekke om folk hadde fiskekort/Jaktkort, han drev også Fiskestell,kalking,salg av fiske/jaktkort, Stell av gapahuker og diverse fiskeboder langs elver og sjøer. Dette yrket virket for oss naturvitere meget interessant! Etter et lærerikt møte med Bjørnar reiste vi til hytta som Knut Arne eier. Der fikk vi servert Langstekt elgkjøtt med ris,soppstuing,grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Middagen denne kvelden ble laget av Stine og Maren. Simpelt et HERLIG måltid! Etter middagen hadde vi litt planlegging og teori om harejakt.

Funfact:


Harejegere har mange forskjellige uttrykk som brukes under jakten, slik som;

Fot = Hunden har funnet sporet av haren.
Tar ut = Hunden finner haren der den liger på dagleie og haren begynne å løpe.
Los = Hunden jager haren og skjeller etter den.
..
..
..
DOOOOOT = Haren ligger død!


Torsdag;

Denne dagen skulle vi ut på jakt! Så det var bare for oss å pakke jaktsekken og stikke til skogs! Vi var ikke veldig heldig med forholdene denne dagen.. Det hadde snødd og blåst hele natten så de sporene etter haren som gått der om natta var nesten helt borte.Det blir vanskelig og finne vitring fra sporene for hunden da. Dermed måtte vi kjøre andre taktikker. Vi lærte denne dagen at når det er forhold, lønner det seg å gå inn i skogen og prøve å støkke haren ut av dagleie. Vi prøvde ut denne taktikken, men resultatet ble desverre 1-0 til haren. Når jaktdagen var omme, gikk turen tilbake til hytta for å spise middag. Middagen denne dagen ble "Anne Karin og Jørgen's Super Sterke chiken tandåååli" servert. Etter middagen var det på'n igjen, men det ble ikke noe harejakt nå! Nå skulle Isterfossen's Monster laker til pers! Med "killer instinct" gikk vi ned på isen for å ta opp noen rugger. Etter en kjapp opplæring av Rune og litt generelt fakta om laken. Var det bare for oss å borre hull. Det gikk ikke lang tid før, selvfølgelig Jørgen også kalt "Lakakongen" fikk den første laken. Like etter at "Lakakongen" fikk opp fisken sin, fikk Selveste Trond Erik opp sin livs første lake! Moro!! Fiskene lå på en vekt mellom 500-1000g.

En drøy halv time etter at Trond Erik hadde fått opp sin lake. Fant Mister.Holmen ut at han skulle løpe seg en tur! Han var så heldig at han løp rett i en råk! Heldigvis var ikke råka dypt, men dypt nok til at han ble våt på beina.Så av helsemessige årsaker pakket vi opp utstyret og la på vei mot bilene igjen. Godt For Mister.Holmen og ergelig for de som hadde gledet seg til lakefiske ved Isterfossen i snart en måned!!!!!

men men..

Fredag;

Denne dagen var det å vaske hytta og pakke utstyret inn i bilene og legge på tur nedover mot "Solørflatene".

Vi takker Knut Arne for låne av hytta og resten av hans "crew" for en lærerik tur!

Takk for nok en givende og koselig tur!


Bjørnar Johnsen forklarer oss om røye rogn.


!Lakakongen!


Trond erik med sin første lake. Gratulerer!


Fisken til Trond erik hadde en sykdom. Som vi enda ikke har funnet ut hva er for noe. Så hvis du ser hva det er for en slags sykdom, Så MÅ du skrive en Kommentar på dette Innlegget!


"Øss Naturvitere"

9 kommentarer:

  1. Det er en gjeddemark; en parasitt som er vanlig i rovfisk :)

    Hilsen Elisabeth

    SvarSlett
  2. ahh, Hvor kan jeg lese mer om "Gjeddemark" ??!!!

    SvarSlett
  3. Legger ved en link fra miljøstatus i Sør-Trøndelag. Den gir en fin oversikt! Men jeg har ikke dobbeltsjekka alt, så kanskje en titt i Fisk i ferskvannsboka kan gi mer informasjon.Det er den grønneboka som bl.a. Reidar Borgstrøm har skrevet. Hvis du ikke har den, kan jeg ta med boka oppover etter ferien!

    http://sortrondelag.miljostatus.no/msf_widePage.aspx?m=2302

    SvarSlett
  4. Veldig bra blogg denne gang!! Masse morro og nyttig innformasjon på en gang! Godt språk også.

    SvarSlett
  5. Dette var en fin og lærerik tur ;)

    SvarSlett
  6. Fine dager å være sjuk på...

    SvarSlett
  7. Veldig fin tur:D fin gjeng dette:) synd det ble så dårlig vær:(

    SvarSlett
  8. vi hadde ikke helt flaks med været nei, men det er typisk oss det :( Og det var veldig morro og fiske lake for første gang :)

    SvarSlett
  9. Utrolig koselig tur med snille medelever:) Været kunne vi ha vært litt mer heldig med:/

    SvarSlett