Naturviterlinja på Solør videregående skole studiested Sønsterud, er en måte å ta studiekompetanse på, med fokus på naturressurser, biologi og friluftsliv.
Kanotur Atnadalen
onsdag 13. april 2011
Grankorsnebb
Grankorsnebbhannen har flere farger i rød, orange og grønt. Hunnen er gulgrønn eller grågrønn og har mørke vinger. Grankorsnebben hekker parvis i territorier. Den bygger reir i gran eller furu og legger 3-4 egg fra desember til april. Eggene klekkes etter 13 - 16 dager. Grankorsnebben er stort sett på evig vandring etter grankongler i hekketiden.
Her kan du se fine bilder av grankorsnebb:
http://naturibilder.blogspot.com/2008/11/grankorsnebb_10.html
lagt inn av Nils
Generell info om snøhule
Når man er på fjellet og du trenger å søke ly, er en snøhule det ultimate. Når det er fine forhold på fjellet kan du få en svært trivelig tur/opplevelse ved å overnatte i snøhule. Det vil ikke være svært kaldt inne i snøhulen, rundt 0 grader celsius, Det er også mulig å øke temperaturen med ett par grader ved hjelp av ett levende lys, det er også en god forsikring med tanke på oksygen innholdet i hulen.
Nå vil jeg ikke foreta meg alle mål for hvordan snøhulen skal graves punktvis, litt mer generell fakta.
Det er viktig at du finner deg en skavl som er passe stor så du får en god og stor hule uten at taket blir for tynt. Taket inne i hulen skal helst være bueformet, det er med tanket på snøen som omdannes til vann dette vil da renne nedover veggene istedenfor å dryppe på soveposer osv. Kullegrop mot utgangen er viktig for å fjerne den kalde luften i hulen. Snøspade inne i hulen når du legger deg så du kan komme deg ut hvis du snør inne. Skredstang med refleks og rød topp som står utenfor hula er særlig viktig ved nødly. En skistav eller stang som står gjennom taket for å gi luft. Det kan også være lurt å tette igjen den ene inngangen hvis du har lagd to stk, dette er smart pga gjennomtrekken.
Trevor Handshake
Skredstang
Uten mat og drikke duger helten ikke!
Onsdags kvelden var nesten alle med å ordne i stand tacoen, noen stekte kjøtt mens andre hakket grønnsaker. Vi brukte gassovn til å steke kjøttet, da det ikke var innlagt strøm i hytta.
Vi dekte på et langbord hvor vi skulle ha maten og et annet hvor vi skulle sitte. Bordet ble også pyntet med levende lys, noe som var veldig koselig.
Jeg tror alle spiste seg gode og mette, noen kanskje litt for mette, da det ble litt konkurranse mellom guttene om hvem som klarte å spise mest.
På torsdagen skulle vi opp i høyden og lage snøhuler, vi hadde derfor bestilt med oss real turmat for å gjøre det litt lettvint. Det var bare og koke opp vann og helle ned i posen, enkelt og godt!
MÅL FOR TUREN!
Vi klarte å holde alle disse målene, vi klarte å grave snøhule og sove i den. Vi klarte å pakke en lett sekk allesammen og vi hadde nesten alle sammen klart å kledd oss riktig. Og vi hadde det KJEMPE gøy! :)
Orrhane
Når vi våknet på fredags morgenen våknet vi opp til orrfugelen som spilte litt lenger ned i dalen. Derfor skal jeg nå skrive litt om orrhanen her.
ORRHANE.
Den kan bli helt opptil 53 lang ifra haletippen til nebbet, og den veier imellom 1-1,5 kg. Fjærdrakten er svart med blåe fjær på brystet.
Orrhanen spiser for det meste knopper av løvtrær, spesielt bjørk, og bartrær og blad og bær av forsjellige lyngarter og innsekter.
Orrhanen er for det meste utbredt over hele norge.
Nå på våren er det tid for orrleik, da samles opptil flere orrhaner på fastespillplasser hvor dem kjemper om å få parre seg med en orrhøne.
Truger vs Ski
På fjellturer sent på vinteren eller begynnelsen av våren er det ikke alltid valget mellom truger og ski så lett. Selv om man har preparerte løyper gir truger mer frihet til å bevege seg der skiene vanligvis går gjennom snøen. Pakker man lett, er relativt lett selv og bruker fjellski skal det egentlig. Har man både truger og ski kan det være greit å ta med seg begge deler.
Rype
Rypesteggen spilte fint den kvelden vi var på snøhule tur og derfor valgte jeg og skrive om rypa.
Lirypa finner du før tregrensa i skogsområder, fjellrypa finner du på fjellet. Lirypa har brun fjærdrakt og fjellrypa har grå fjærdrakt. Disse fjærdraktene gjør så rypa blir nesten helt usynlig i sitt habitat. Rypa blir ca 38 - 41 cm lang og veier rundt 450 g til 750 g. Rypene er ikke veldig store, men det er fantastisk god mat i dem.
For å jakte rype, må du kjøpe jaktkort. Disse kortene kan være vanskelige å få tak i nå som rypejakta har blitt populær. Så vær ute i god tid skal du ha jaktkort på rype.
DNT ( Den norske turistforening)
DNT er en god forening til den som liker å være på tur i skog og fjell!
Den Norske Turistforening ble stiftet 21. januar 1868. Foreningen ble stiftet av Thomas Heftny (formann), Fredrik Næser, Halvor Rasch, Hans H. Krag og W. Erichsen. Foreningens mål var; "at lette og udvikle Turistlivet her i Landet".
DNT jobber i dag med fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier. Det er faktisk over 240.000 norske landsmenn/kvinner som er meldlem i denne foreningen.
Fordeler med å være medlem i DNT er:
- Lån av hytter
- Kurs
Vi var besøk på hytta som DNT låner ut på Skolla i Åstdalen!