Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

tirsdag 29. november 2011

Dag 1 på utplassering

Onsdag den 23 november var jeg og Glenn Andre Berger utplassert hos Nortømmer i Elverum. Vi møtte opp rundt 9 tiden der vi ble godt tatt imot av de som jobbet der. Vi skulle egentlig være med Petter Men han var litt forsinket, så da ble vi med Lars som fortalte oss litt om hva han drev med på bruket. Lars fortalte oss at han jobbet med et program som heter GIS (Geografiske informasjonsystemer). Det er et program som sendes til GPS'ene i alle hoggere, lastbærer og tømmerbiler, noe som gjør at det blir letter for de som hogger å se hvor de skal hogge hen, så dette vil tømmer bransjen tjene mye tid og penger på! Han gikk også igjennom en del andre detaljer, men dette er ganske komplisert, så dette er det ikke noen å gå lenger inn på. Når vi hadde pratet med Lars i litt over en time omtrent, så var Petter klar til å ta imot oss. Petter begynte også å fortelle litt om hva han gjorde på jobben. Han gikk først igjennom masse tall og papirer som er litt vanskelig å huske, men etter lunsj ble vi med han ut for å se litt nærmere på hva han gjorde i hverdagen på jobben. Først så reiste vi ut for å se på et tømmermålings anlegg, der han selv hadde jobbet en gang i tiden. Der pratet vi med en gammel kollega av han, som fortalte oss litt om hva som foregikk der og han gikk inn i masse detaljer, men han fortalte generelt at det var i gjennomsnitt 50 biler som var innom om dagen og at det var et tog som var innom, så å si hver dag og fikk enten lastet på eller losset av tømmer. Etter dette dro vi til skogs der vi møtte en som hoggde skogen sin, vi bare småpratet litt med han før vi var ferdige for dagen. Petter sa det at jobben hans var ganske fri, så han kunne så å si jobbe nesten når han ville bare jobben ble gjort. Dette virket som en utrolig hyggelig arbeidsplass hvis interessen er der! Bare koselige folk og et godt arbeidsmiljø, så dette er virkelig noe å anbefale. Jeg må bare beklage til leserne men jeg er ikke kar nok til å huske etternavnene på de nevnte personen.

lørdag 26. november 2011

Utplassering dag 2

Dag 2 skulle vi møte på Nortømmer Elverum kl 9, da vi kom dit tok vi en kopp kaffe og satte oss på kontoret med Hans Vimmer. Der lærte vi mye om papirarbeidet angående kjøp og salg av tømmer, papirarbeidet er fryktelig avansert så går ikke inn i detaljer. Deretter gikk vi bort til VTØ(Virkestransport Øst) hvor vi møtte Ole Søren som er transportleder hos VTØ, han fortalte kort om hvordan transport av tømmer foregår.




Kl 11.30 tok vi lunsj, og etter lunsj hadde vi planlagt en tur ut med ett eiendomsfirma hvor vi så på ett felt som skulle snauhøgges og bygges ut til boligfelt, hvor vi så på skogen, muligheter og hvor stort feltet var. På slutten av dagen reiste vi bortom tømmermålinga i Elverum hvor de lastet tømmer på tog og deretter fikk skyss hjemover og endte dagen.

mandag 21. november 2011

Staur til skigard

Onsdag den 16 november dro vi for å hogge staur til skigard gjerde. Først pakket vi alle sakene vi skulle ha med oss, så bærer det til skogs. Når vi kom opp så tok vi hver vår øks å begynte å hogge staur.


Staurene vi bruker bør ikke være noe særlig mer enn 7-8 cm i diameter for ellers kan gjerdet bli for ustabilt også ser det ikke pent ut, så det gjelder å ha et godt øye for hva som passer og ikke. Når vi hogger er det lurt å hogge fra begge sider, så det ikke sprekker opp når det faller, resten av treet hogger du av når treet ligger på bakken. Etter dette er det bare å begynne kvistingen, når man driver å jobber sånn med en øks er det jo selvfølgelig viktig å huske hvor man har beina sine, så det ikke skjer noen stygge ulykker! Staurene kan være så lange som helst, de trenger man ikke kappe opp i riktige lengder før gjerdet skal settes opp. Etter ca. En og en halv time med god jobbing var det på tide med en velfortjent pause rundt bålet. Når vi hadde spist ferdig, så var det bare å ta tak i øksa igjen å hogge resten, så vi kunne bli ferdige og få dratt, så vi fikk losset av dagens skogfangst.
Når vi var ferdige dro vi for å losse av, vi fant ut at vi hadde hogd 107 staur iløpet av dagen og det er nok en fin begynnelse når våren kommer.