Kanotur Atnadalen

Kanotur Atnadalen

mandag 27. september 2010

Skytebanen



 I går lærte vi litt om de forskjellige dyrene som lever i fjellområdene. lærte om Moskus, Fjellrev og Villrein. Lærte blant annet at Moskusen veier fra ca 250 kg til 400 kg. og kan løpe i ca 60 km i ulenttereng.  moskusen ble innført til Norge  i år 1932.


I dag har vi vært på skytebanen, for noen i klassa skulle skyte treningskudd før storviltprøva. For og kunne ta denne prøva må man ha jegerprøven + være fylt 16 år. men da må du ha med deg en annen voksen person som skal sitte ved deg på post under selve jakta. også må dem skyte 30 treningskudd fordelt på to økter. det vil si du kan ikke skyte alle 30 skuddene rett etter hverandre du må enten skyte dem på forskjellige tidspunkt på dagen eller på to forskjellige kvelder.

Alle i klassa skulle få prøve å skyte med rifle, vi så på hvordan man anviser hvor skyterene har truffet på skivene. Man bruker ofte klokken for og beskrive hvor på skiven skyter traff, som eksempel en 7. klokken 9. betyr at man har truffet i sirkelen som har verdi 7 og at du traff rett ut til venstre. 

fikk forklart hvordan man skulle sitte når man skylle skyte, for og få best mulig ressultat. Man måtte sitte i en behagelig stilling med beinene, man måtte lene albuene på kneea for at man skulle få mest mulig støtte til våpenet. 

Skrevet av : Ida Johanne og Helge

onsdag 22. september 2010

Kamuflasje



Onsdag den 15. september da vi skulle sette ut fiskenett fant vi denne lille skapningen i båten.

Fredag den 17. september skulle vi se på insektene vi fant på onsdagen i luper. Vi fikk da se mere detaljer på larven, blant annet at den hadde masse små hår på hodet.

Simen(læreren vår) lette på nettet og i alle insektsbøkene som fantes på skolen, for å finne ut hvilken larve det var vi hadde funnet. Ingen vellykkede treff, det eneste vi fant ut var at den hører til i måler-familien. Hvis du er interessert i å lese litt om målere, kan du ta deg en titt på denne nettsiden: http://no.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5ler.

For å gjemme seg for rovdyr setter den seg på kvister som er dekket av kvistlav, på avstand vil den ikke bli sett da mønsteret den har på ryggen er nesten helt likt laven.

Vi har nå denne lille skapningen i en boks(uten lokk) hvor den får ferske blader hver dag, og vi håper nå på at den skal formere seg slik at vi kan få se hvilken sommerfugl den utvikler seg til.




Biologi + diverse annet


Vi starta dagen med og fyre opp bål i klasserommet, var ganske kaldt på morgenen.
etter det fulgte biologi om fjellet som økosystem, grunnen til dette er at klassen skal på en tre dagers tur til Dovre i neste uke. når vi er der skal vi se på hvordan arter som vokser/lever på fjellet. så å på de ulike sonene som er på ett fjell og hvilke arter som lever der. jobbet også med oppgaver og økosystemet på fjellet.

Etter Lunsj starta vi med og planlegge litt om turen (Nevnt ovnenfor), laget en utstyrsliste om hva klassen skulle ha med som fellesutstyr. fikk fortalt litt om hva klassen skulle gjøre de forskjellige dagene.


Så også litt på årsplanen innen programfaget, så vi har litt bedre innblikk på hva som skal skje gjennom året. Noe av det vi skal gjøre etter høstferien er i uke 42 har vi om geologi og vegetasjonstyper. og i uke 43 har vi om drift og vedlikehold.
da har dere en liten oversikt over hva vi skal drive med en liten stund fremover :)!

Denne uka her har vi i hovedsak, og planlegge turen :)


Skrevet av: Ida Johanne og Helge

tirsdag 21. september 2010

Uke 37. 16.09.2010 Torsdag.


Denne dagen dro vi ut for og sette igang med prøvefiske. vi satte ut 8 garn og samlet flere småkryp.
vi dro til Gransjøen og begynte dagen med å sette ut garn, alle 12 kunne ikke være i 2 båter på en gang. så noen var på land å så ette småkryp og noen var ute å satte ut garn det ble bytte litt senere.
poenget med å sette ut garn er å se hva slags fisk som er i Gransjøen og antall av hvert slag. man ser også hvor store de er og vekt. Vi fikk masse abbor og 3 gjedder.
Etter at vi hadde tatt og garna og funnet nok småkryp så dro vi til Rogsjøen hvor det er bedre å rense garn. Der målte vi lengde og vekt, det ble notert i et skjema.

Vi avsluttet dagen med å dra tilbake til skolen og så og rensa fiskene vi hadde fått i garna.

Uke 37. 15.09.2010 Onsdag.


Denne dagen dro vi ut til Gransjøen og satte ut de 8 garna vi skulle sette ut for og se hva slags fisk som er i vannet og hvor mange av hvert slag.
Vi fikk også en liste som vi skulle gjennomføre altså å sjekke siktdybde, det er en måte å se hvor langt ned i vannet man klarer å se. Det er en hvit skive som senkes ned i vannet. Vi sjekket også hva slags vegetasjon som var rundt og i vannet, hva slags småkryp som lever i strandkanten og PH verdien forskjellige steder i vannet.


Vi hadde en fin og god matpause og fortsatte litt med å ro litt ute i vannet og sette de siste garna.
Vi dro hemmatte til kvart over 3 og avsluttet dagen med en liten prat.

Prøvefiske ved Gransjøen 09.09.10



Vi reiste oppover til Gransjøen, på Kynna. Denne dagen skulle vi gjennomføre og sjekke; PH verdien, siktdybden, Grader og hvilke ulike insekter det er i vannet. Vi ble delt inn i grupper da vi kom frem til Gransjøen. Noen av gruppene skulle være i båt. Vi hadde to båter til Disp. Så det ble til at en båt tok å sjekket Temperaturen, PH Verdien og siktdybden. Den andre båten Fanget insekter. Det var også en gruppe som ble igjen på land, og de fanget insketer de også.

mandag 13. september 2010

Fredag- due,ande og gåsejakt


Fredag:

Vi sto opp klokka 5 om morgenen og kokte oss en kaffe og snakket om hva vi skulle gjøre denne dagen. Planen var at Trond Erik, Trevor og Knut Arne skulle snike oss ut så tidlig som mulig for og se etter rådyrbukk og ender som lå nede ved sjøen. E etter det var planen at vi skulle dra tilbake til der vi var på torsdag og jakte mere due, gås og ender.
Men før vi begynte alt sammen måtte vi jo ha oss litt mat, for uten mat og drikke duger jo helten ikke.

Vi gikk etter det langs åker kanten ned til sjøen, men det var verken ender eller rådyrbukker og se.
Men da vi skulle gå tilbake så vi ei rådyrgeit flygende over jorde, men det var jo ikke det vi var ute etter, så vi gikk tilbake til huset vi har fått lånt.

Men da vi skulle dra der ifra og bort til jordene vi skulle jakte på stoppet noen folk oss og spurte om vi hadde en kniv, for de hadde akkurat kjørt på ei rådyrgeit.
Vi sa ja, da sa de at vi likesågreit kunne ta hele dyret, for de tenkte at det hadde vært fin lærdom for oss elever og se hvordan man vommer viltet.



Så da måtte vi sette igang med vommingen, det tok Jørgen hovedansvaret for sammen med Knut Arne.
Det gikk med en god del tid til det, så vi fikk ikke dratt derifra før klokken var halv 8, det er jo litt seint og sette seg ut så seint, men vi måtte da prøve.

Først kjørte vi ned til det stedet Knut Arne skjøt ei gås dagen før for å se om det satt noen der idag, men det gjorde det ikke.
Så da dro vi ut og satt ut lokkefuglene og ventet på at det skulle komme noen.
Men før Ola og Knut Arne fikk satt seg ut så de at det satt mange ender på ett tjern som er utpå jordet. Da fløg Knut Arne bort dit og fikk skutt to stokkender, men Ola hadde maks uflaks at hagla hans klikka da han skulle skyte etter den anda han hadde tenkt til å ta, men de fikk da to ender.
Trond Erik og Trevor hadde ikke så veldig flaks, det kom en stor flokk med kråker rett over oss hvor vi fikk skutt to stykker, men den ene vi skjøt landa mitt utti potetåkeren så den fant vi ikke igjen.

Da klokken nærmet seg 9 var det slutt, for da skulle vi møte de andre elevene som ikke hadde sovet i huset denne natta.
Da de kom snakket Knut Arne litt om hva vi hadde skutt før vi tok veien til huset vi holdt til ved.

Da vi kom dit fikk vi utdelt arbeidsoppgaver, noen skulle tenne bål, noen skulle rydde inne og andre skulle gjøre klart til en vilparade.
En viltparade er at man lager en firekant med bål ihvert hjørne og legge granbare i midten. D da det er klart legger man dyrene inne i den firkanent etter hvilket dyr som er (verd mest).
Da alt det var klart skal den som har organisert jakta snakke litt om åssen jakta har godt også skal han dele ut en premie/bevis til dem som har skutt et vilt.
Da fikk Trevor en furu pinne som bevis på kråke, Jørgen fikk ett korstrå som bevis på skutt due og Ola fikk ett bjørkeblad som bevis på skutt and. Alt dette for og bevise den siste hedringen av viltet.

Da alt var unnagjort pakken vi sakene i bilen og dro til skolen og ryddet bilene og pakket ut sakene før vi tok helga.

Mye av det vi snakket om denne dagen kunne jeg ifra før av, men det med viltparade var helt nytt for oss, det var veldig spennende og lære det, og det er noe vi skal begynne med ifra nå av.

Må takke lærerne for to flotte dager ute på jakt, og dette er noe vi håper vi kan gjøre mer av.
Og en stor takk til dem vi fikk låne huset av, det var sikkelig koselig og håper vi kan låne den igjen.

Takk for oss <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]-->

Jakt Torsdag



Torsdag 02.09.10:
I dag var det jakt som sto på programmet. Det var nemlig tid for duejakt med skola, noe som mange hadde gledet seg til. Det var også mulighet for ande - og gåsejakt også. Vi startet på skytebana med lerdueskyting. Alle fikk prøve en serie på 25 skudd hver. Og så var det noen i klassen som skulle tilbake på skola og noen som skulle på jakt. Vi som reiste ut på jakt dro til Verken eller i nærheten da og satt oss på noen av jordene der. Også var det noen som satt seg ved Glomma og jaktet gås og ender. Læreren ble med ned til Glomma hvor han bommet på ei gås med rifle. Også satt vi oss ned på jordene og ventet. Da vi bestemte oss for å dra inn igjen hadde vi med ei gås og 2 duer. Men utover kvelden ble det ei and også.
Vi var så heldig som fikk bruke ei hytte til å ligge i. Etter mye god mat så var det bare å legge seg og glede seg til neste dag.


 

tirsdag 7. september 2010

Brekurs - bilder

Her er noen flere bilder fra brekurset:

Klassen i fullt breutstyr


Riktig forsering av bresprekk


Inne i en isgrotte


På toppen av Kalven 2000 moh. Toppen kan bare nås ved å først krysse breen.


Fornøyd


Isgrotte laget av en breelv


På tur i taulag


Hit gikk breen på midten av 1700 tallet. På moreneryggen er det fremdeles ikke kommet så mye vegetasjon.


Flotte isformasjoner i brefallet.


Klar for rappellering


Utsikt mot Bøverbreen med Kalven i bakgrunnen.



Nabo'n - prøvde å flytte inn i teltet


Påfyll av drikke er viktig etter en lang dag på breen

Brekurs Søndag 29. August.

Av Stine Johanne og Jørgen

Søndag

På søndag skulle vi reise hjem igjen, etter en hard og lærerik uke i Jotunheimen. Da vi våknet opp søndag morgen var det litt snø på bakken, var ganske kaldt og stå opp.

Vi pakket sekkene og pakket ned teltene. Etter vi hadde pakket ferdig hadde vi et siste møte sammen med guidene. Da hadde vi en evaluering om uken som hadde gått, hva vi synes om turen og hva guidene synes om turen.




Sånn så det ut da vi stakk hodet ut av teltet søndag morgen!

Brekurs-lørdag


Av, Trevor, Nils og Mats.
Lørdag, 28 August

Vi var 2 grupper som hadde forskjellige mål for dagen.
Gruppe 1. hadde mål om å nå Kalven, som er en topp på nærmere 2000 moh. Denne toppen kan kun nås ved å krysse breen. Vi sto opp kl 7 om morgenen og gikk fra leieren kl 09:15. vi gikk opp til breen og satte på oss seler og bant oss inn i ett taulag, vi skulle også lære oss å orientere på bre. Vi startet å vandre med GPS, men fant ut at det vare mye lettere med kart og kompass, vi orienterte oss gjennom det tunge snøværet mot Kalven, etter ett par timer kom vi til kanten av fjellet, der bant vi oss ut av taulaget og la igjen bre utstyret. Vi brukte 45-60 minutter på å bestige toppen. Nesten på toppen oppdaget vi Norges høyest voksende plante (Issoleie) kan vokse på 2370 moh. det var en 6-7 timers tur.


Gruppe 2, vi hadde som mål å lære om å orientere oss på bre ved hjelp av kart og kompass. Deretter skulle vi opp på breen og klatre ned i isgrotter. Når vi var i bunn på isgrotten måtte vi klatre opp selv men hvis du ikke kom opp selv kunne du bli dratt opp av breføreren. Vi var også nede i en isbrønn som var 10-12 meter djup, det var ganske kaldt og bløtt nede i isbrønnen. En isbrønn blir dannet ved at isen smelter og danner en liten bekk/elv på breen og denne graver seg ned djupere og djupere i breen. Mange artige utfordringer denne dagen.






Brekurs - Fredag

av Mads Emil og Ola



Klokka 09.00 startet dagen våres . Vi skulle lære hvordan Kamerat redning på snø utføres , med litt blåis leik på slutten av dagen.


Dagen startet som vanlig med en 2km lang gåtur opp til isbreen. På vei opp til isbreen fikk vi vite dagens art, Som på Fredag var harerug. Da vi kom opp til isbreen delte i oss inn i taulag. Da vi hadde fått på oss alt utstyret Så gikk ett stykke opp på breen til vi fant en passende bresprekk Som vi kunne utføre kamerat redning i. Redning på snø er nesten akkurat det samme Som Redning på is, Bortsett fra at mann legger en sekk under tauet der tauet går ned til han som henger nede i bresprekken. grunnen til at vi bruker sekk under tauet er for at tauet ikke skal forsvinne ned i snøen, viss det forsvinner ned i snøen vil det bli ubehagelig for den Som henger nede i bresprekken å bli dratt opp igjen gjennom snøen.


Blåis leiken var en kombinasjon av klemknutegang, rappellering og klatring, ved hjelp av å Legg til bildeisøkser og steggjern. Alle fikk tilbud om å prøve de forskjellige aktivitetene og de fleste prøvde Det. vi gikk ned av isbreen på slutten av dagen. Vi gikk gjenom alt vi hadde gjort klokka 20.00.


Det var en lærerik dag med nye tekkniker til redning. Vi hadde det morsomt med blåis leik, der lærte vi hvordan klemknutegang foregikk og hvor tøft Det var å klatre opp en isvegg.


Dagens plante: Harerug


Dette er en spiselig plante som både mennesker og dyr har nytte av. Denne urten kan kurere sår hals og mer. Harerug er utbredt i de nordlige områder i Europa , Asia og Amerika . Den er 5-30 cm høy og har no grov men kort jordstengel . Den blomstrer med hvite eller rosa som sitter tett i tett på en liten akse , du kan lese mer om harerug her : http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/bist_viv.htm




Brekurs Torsdag






Torsdag 26.08.10:



I dag var det redning på is som sto på programmet. Vi startet dagen tidlig i dag fordi det var dusjing på Sognefjellshytta før kl 17.00. Så dagen startet kl 08.30 og da var det avmarsj fra leiren. Ved foten av breen bandt vi oss inn i taulag og begynte å gå oppover breen, til en bresprekk der redningen skulle foregå.
Redning foregår ved at en person blir firt ned i en sprekk og så skal resten av laget redde h*n. Nå er det vikitg at hver person kjenner sin egen oppgave. Nummer to sin oppgave er å avlaste hovedtauet og sikre det. Nummer tre er "kjøttvekten" og skal holde hoved tauet stramt hele tiden. Og den siste skal komme seg bort uten å koble seg av hoved tauet, og komme seg til kanten av sprekken og høre om alt er bra med den som datt og kaste ekstra tau ned tel h*n og få h*n opp igjen. Da må personen som kom seg til kanten skru inn en is skrue og sikre ordentlig rundt der så alt er trygt. Da dette er gjort er personen klar til å reddes.



Da vi var ferdig på breen var det tid for å dusje. Dette hadde di fleste gledet seg til siden de kom. Det å ikke få vaske seg på 3-4 dager var vist problemer for noen. Det var ganske deilig å dusje, selv om forholdene i dusjen var dårlige, med mugg og saker i dusjen.
Etter dusjinga var det å komma seg til leiren og spise litt. før det var samling og natta.



Dagens Plante: Musøre
Denne blir kalt verdens minste tresort. Den blir 1-5 cm høy og vokser i Norge på 1500 moh i sør og helt ned til havet i artiske strøk.

Brekurs - Onsdag 25. August





Av Anne Karin og Maren
Hvordan man beveger seg som et taulag på en isbre var opplegget denne dagen.

Vi startet med å lære hvordan man knyter seg inn på tauet, knuter som ble brukt var åttetallsknute, enkelfiskeknute og prosikknute.

Vi lærte at det alltid er viktig med stramt tau mellom alle personene i et taulag, dette for at man ikke skal falle langt om man skulle falle i en sprekk og for at de andre i taulaget ikke skal falle etter.

Prosikknuten brukes til å stramme inn tauet mellom hver enkelt person og at den holder tauet stramt hvis en skulle falle selv om man står nærme hverandre.

På kvelden møttes alle ved teltene og snakket om det vi hadde gjort og det vi skulle dagen etter.
Dagens plante var kartlav, den er en pionerplante(en av de første plantene som vokser på et sted hvor
det har ligget is eller vært brann). Kartlaven vokser på steiner, ca. 1mm hvert tiende år.

Vi synes at dette var en lærerik og fin dag :)


Brekurs Tirsdag 24/8-10

Av Ida og Trond Erik

Denne dagen skulle vi lære forskjellige stopp teknikker på snø, også skulle vi lære hvordan vi skulle sette snøanker og snøbolt.
Etter det var planen at vi skulle gå til breen og lære og gå på stegjern.

Vi gikk ifra leirplassen klokken 09.00 og bort til en snøfond like ved leirplassen vi hadde. Da vi kom bort til snøfonden snakka guidene litt generelt om snøbolt, snøanker og isøks.
Etter det skulle vi lære og gå opp bratte bakker ved hjelp av og gå sikksakk opp bakken, da skal isøksa alltid være på oversiden. Da man skal ned bakken skal man gå sikksakk, men man må ha en bøy i knærne så man får lavt tyngdepunkt så man ikke dette fremover.


Da vi var ferdig med det skulle vi hive oss ned bakken og lære stopp teknikker ved hjelp av og bruke isøksa, da må man på en måte legge seg på øksa med den spisse siden ned i isen mens man bruker tyngden for og få øksa lenger ned i snøen.
Man kan også bruke albuer og knær for og stoppe hvis man ikke har isøksa lettvint til.

Da var det neste på planen og sette snøanker og snøbolter.
Først fikk vi en innvisning i og sette det. En viktig ting da man skal sette snøanker er at den skal sette i 45% vinkel, bakover slik at ankeret fortsetter ned i snøen og ikke graver seg opp igjen.
Men da vi skal sette snøbolt må vi sette den i 90% og bøye den litt bakover.
En ting er viktig er at man graver en linje i snøen til wiren, hvis man ikke gjør det kan det grave seg opp igjen.





Da vi hadde gjort det gikk vi til leiren og tok oss en god lunsj.
Etter det bar turen opp til breen og satt på oss stegjern og gikk opp på selve breen og øvde på det. En viktig ting man må huske på er og stole på stegjerna, og ha riktig tyngdepunkt.
En annen viktig ting er og ha beina langt nok ifra hverandre så du ikke hekter beina sammen i stegjerna. Etter det gikk vi tilbake til leiren

Det har vært en utrolig lærerik dag, lært utrolig mye nytt på en dag.

Hver dag hadde guidene noen dem kalte "dagens" plante, denne dagen var det Torvmose som var dagens plante, så her kommer det litt fakta og Torvmose: Torvmose er en plante som ikke har røtter, og den lever i veldig fuktige områder og den tar opp all sin næring via vann. 90% prosent av plantens vekt er bare vann, fargen på den kan variere mellom grønn, gul og rød.

Brekurs Mandag 23. August.


Av Jørgen og Stine Johanne Vi Fra Vg2 Naturvitere på Sønsterud, dro til fjells for å gå på brekurs i Jotunheimen. Nærmere forklart Smørstabbreen. Der vi skulle være i en uke. Mandag:

Vi kom fram til Fantesteinen som ligger 1 km unna Tussevatn ca klokken 4. Vi fikk utdelt utstyr og vi fikk rasjonene med mat. Så var det bare å gå ned til leirplassen. Leirplassen lå 1 km unna smørstabbreen som vi skulle kurses på. Da vi kom fram var det å sette opp telt og lage til en leir. Middagen i dag ble taco som vi fikk med fra skolen. Da vi hadde spist, fikk vi opplæring av knuter og hva slags utstyr vi hadde fått. Vi hadde tre veiledere som lærte oss og drive på bre! De het Mathias, Øyvind og Torsten. http://naturopplevingar.no/ På denne linken kan du lese mer om opplegget vi var på. Anbefales sier team mandag/søndag!